Zeničanin Adis Alić bio član tima na Sarajevo Film Festivalu

image 183
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Adis Alić, student Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla, smjer informacione tehnologije, bio je dio ekipe koja je odradila izvanredan dio posla na prestižnom Sarajevo Film Festivalu. 

“Ova godina mi je puna valovitih putovanja. Nisam imao ništa fiksno već sve su nove stvari koje mi se dešavaju. Pošto sam počeo sa plovidbom tako ću i nastaviti priču.


Ove godine desilo mi se jedna divna plovidba sa posadom Novagenus koju čine: Craig Mason(kormilar), Jasmin Jatić, Mario Stjepić, Edim Turčinović, Almedin Mešić, Azra Mešić, Aid Bektašagić i ja. Naše putovanje je ispočetka počelo za valovima i burom jer nismo znali šta nas očekuje zbog trenutne epidemiološke situacije. Samo par dana prije početka dobili smo informacije da se plan i program mijenja u potpunosti. Sve prelazi na online platforme, intervju se odvija putem Zoom aplikacije, nema crvenog tepiha, nema kontakta sa ljudima, nema mase koja veliča doček i početak SFF-a i mnogo sličnih stvari. Na nama je bilo da uradimo najbolje što smo mogli.

Moj zadatak u ovoj posadi se nije izdavajao od ostalih jer smo svi međusobno surađivali. Okvirno smo imali dogovore ko je za šta zadužen ali smo svi svoje slobodno vrijeme provodili pomagajući svojoj posadi. Moj zadatak je bio da sa dijelom ekipe snimam intervju koji će se prenositi na HTR. Ja sam najviše radio sa glavnom kamerom i telepromterom ali sam i pomgao pri organizaciji kablova, it podršci i slično. Posada je bila veoma složna iako smo imali neprespavanih noći, nekada i kasnih doručaka i večera ali je sve na kraju ispalo super.  Isplovili smo!

Meni lično ovo iskustvo znači puno jer sam upoznao dosta poznatih ličnosti, kolega, volontera i budućih saradnika. Imao sam iskustvo raditi sa opremom koja nije dostupna na našim prostorima, hvatati „cake“ da bih unaprijedio određene tehnike. Također i ponosan sam što sam bio jedan od 8 oficijelnih videografa za događaj koji je jedan među najjačim na Balkanu, a vjerovatno najjači u svojoj kategoriji događaja”, navio je Adis Alić, uspješni student IPI akademije.