Portal 072info

Zeničanin pjevao na svadbama i sahranama, danas puni koncertne dvorane

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Akademski pjevač Ivan Jelić, Zeničanin sa zagrebačkom adresom, održao je nedavno sjajan koncert na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u svom rodnom gradu. Kroz projekt “EthnoRemake” interpretira razne muzičke smjerove i melodije, od italijanske kancone, ruske romanse i latinoameričkih pjesama pa sve do sevdaha, makedonskog melosa, starogradske glazbe, međimurskih i dalmatinskih pjesama te romske muzike.

Prvi nastupi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Prije mjesec smo napravili novi repertoar, koji smo premijerno izveli u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu i sada slijedi turneja. Naravno, koncertnu sezonu i ovog puta otvaramo u mom rodnom gradu i vjerujem da je zenička publika uživala koliko i mi na sceni. Na jednom mjestu publika može poslušati sve – kaže Jelić.

Kaže da je odrastao uz sevdah i neki od njegovih prvih nastupa su bili vezani upravo za ovu vrstu muzike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Na koncertu legendarnog Safeta Isovića 2002. godine u Sarajevu nastupio sam kao njegov gost. Tada mi je rekao: “Sine, ne znam šta ćeš pjevati u životu, ali zapamti da ti je sevdah identitet.” Čuvam se toga i na svim mojim koncertima sevdah je neizostavan dio repertoara – kaže Jelić.

Studentski dani

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Govoreći o počecima, objašnjava da u toku studija u Zagrebu nije imao veliko finansijsko uporište u porodici.

  • Jelić nastupio na velikoj sceni u rodnom gradu

Aktivan i u rukometu

Osim u muzici, Jelić je aktivan i u sportu kao rukometni golman. – Cijeli svoj život uspješno spajam glazbenu i sportsku karijeru. Trenutno sam član RK Moslavina iz Kutine, koji se takmiči u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi. Naviknut sam oduvijek da budem u sportu i treningu pa mi ne predstavlja nikakve probleme organizirati se za to i pored svih obveza koje imam. Kad nešto volite, onda nađete načina odvojiti vrijeme za to – kaže Jelić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Saradnja sa muzičarima iz Zenice

Jelić kaže da sarađuje i s drugim vrsnim muzičarima koji su, također, iz Zenice. – Edin Karamazov i ja smo, nakon koncerta 2017. godine u zeničkom pozorištu, ponovili koncert u “Lisinskom”, koji je snimao HRT. Snimak tog koncerta uskoro će biti objavljen. Naša saradnja se nastavila nakon toga i na mnogim drugim koncertima. Sandra Bagarić i ja intenzivno sarađujemo, jedno drugom smo gosti na koncertima. Osim rodnog grada, veže nas i ljubav prema muzici – kaže Jelić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ.BA

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME