Portal 072info

ZENIČANIN SE NA SMETOVIMA NAŠAO «OČI U OČI» SA ZMIJOM: Kako savladati strah?

Pod naslovom «Kako savladati strah od zmija», prof. Akif Smajlović, poznati ekolog iz Zenice, želi sa javnosti podijeliti ovaj tekst, kao i video o njegovom bliskom susretu s neotrovnim blavorom na izletištu Smetovi…

– U BiH obituje 14 vrsta zmija, od toga su samo tri otrovnice, a radi se o poskoku, šarganu i balkanskom šarganu (u narodu poznate kao šarke). Otrovne zmije imaju karakterističan trouglasti oblik glave, a poskok i prepoznatljiv rošćić. U neotrovne zmije spadaju bjelouška, smuk…

Posebno za izletnike je opasan poskok, koji prilikom ugriza ispušta oko 3 puta više otrova od šargana.

Ono što većina ljudi ne zna je da zmije nemaju čula sluha i da informaciju o približavanju čovjeka ili neke životinje prima preko osjetljivog trbušnog živcanog sistema u vidu mehaničkih talasa koje se prenose kroz tlo.

Izletnicima savjet da budu prikladno obučeni prilikom kretanja kroz visoku travu, jer nepažnjom mogu stati na zmiju koja u samodbrani zna ugristi. Ako se taj najcrnji scenarij desi daleko od mjesta ukazivanja prve pomoći treba pozvati GSS ili najbližu stanicu Hitne pomoći.

Blavor Akif Smajlović Smetovi

Poskok

Blavor Akif Smajlović Smetovi

Balkanski šargan

Blavor Akif Smajlović Smetovi

Šargan

– Prema evidenciji klinike u Splitu (Hrvatska) u posljednjih deset godina od preko 500 ugriza otrovnica smrtno su stradale samo dvije osobe. Prije par godina u cijeloj BIH vladala je nestašica seruma protiv zmijskog ujeda što je nedopustivo za zemlju koja se bavi razvojem planinskog turizma.

Prilikom susreta sa zmijama otrovnicama mora se zadržati odstojanje od najmanje 50 cm jer otrovnice naglim ispružanjem prednjeg dijela tijela mogu dostići dužinu od 40 cm. Malo je poznato da zmije love većinom noću i plijen osjete pomoću toplinskih senzora.

Arapi imaju običaj da bi zaštitili svoju djecu od ujeda zmija da djetetu nadiju ime Osman, što u prevodu znači mlada zmija. Na videu je prikazan Blavor koji svojim izgledom asocira da se radi o zmiji, međutim radi se ustvari o vrsti koja spada u porodicu guštera. Hrani se kukcima, malim zmijama, miševima i ima vrlo važnu ulogu u biodiverzitetu. U proljeće ove godine Zagreb je proglasio područje Sljemena zaraženim mišjom groznicom jer su nesavjesni izletnici ubijali sve vrste zmija tako da su glodari ostali bez svog najvećeg neprijatelja.

Uz ovaj tekst dostavljen je video zapis Blavora snimljenog na izletištu Smetovi kod Zenice. Na kraju molba stanovnicima sela i izletnicima da ne ubijaju zmije i na taj način čuvaju raznolikost u prirodi.

Izvor: Doznajemo.com

Podijelite članak