Kantonalna bolnica Zenica KBZ KB Zenica
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Kantonalna bolnica u Zenici (KBZ), u posljednja tri dana, skoro u svakom trenutku ima popunjeno svih 150 bolesničkih kreveta, do kojih postoji dovod kisika za Covid pozitivne pacijente, kazao je za Fenu pomoćnik direktora te ustanove Kasim Spahić.

Popunjeni kapaciteti

Ističe da je situacija veoma teška te da trenutno imaju 140 pacijenata koji zahtijevaju podršku kisikom, ali očekuju da će već u toku dana imati desetak novih prijema i ponovo popunjene sve kapacitete.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac kaže da, zasad, uspijevaju pružiti podršku kisikom svim pacijentima kojima je u procesu liječenja potreban kisik.

– Prije pandemije trošili smo 300 litara kisika dnevno, a sada je dnevna potrošnja oko 4.000 litara. Situacija s nabavkom kisika ista je u svim bolnicama koje liječe Covid pacijente pa se svakog trenutka može desiti problem sa snabdijevanjem. Mi imamo zaključen sporazum s „Messerom“, našim dobavljačem, po kojem su nam obavezni isporučivati količine kisika koje su nam potrebne i nije do bolnice. Pitanje je može li dobavljač, zbog velike potražnje, isporučiti potrebne količine. Nadam se da će snabdijevanje biti kao i dosad – kaže Skomorac.

Intenzivni odjel pun

Zenička bolnica, podsjeća on, ima 260 rezerviranih bolesničkih kreveta za Covid pacijente, ali njihovi ljudski i tehnički kapaciteti ne mogu podnijeti toliko pacijenata.

– Intenzivni odjel za Covid pacijente stalno je pun, a trenutno imamo šest pacijenata na invanzivnoj te šest na neinvazivnoj podršci. Danas imamo sjednicu Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona i zbog popunjenosti naših kapaciteta, razgovarat će se o slanju najtežih pacijenata na Univerzitetski klinički centar u Tuzli – najavljuje Skomorac.

Upravo zbog nedostatka kadra, kaže, uopće se i ne razmišlja o ponovnom aktiviranju depadansa Stacionar, u kojem za liječenje infekcija izazvanih koronavirusom imaju “konzervirane“ prostorije s 40 kreveta.