Portal 072info

Zenička COVID ambulanta ostala bez testova

Dom zdravlja Zenica
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Epidemiološka situacija na području ZDK pogoršava se iz dana u dan. Brojni Zeničani koji su zbog pojave simptoma zatražili medicinsku pomoć u COVID ambulanti Doma zdravlja ostali su zatečeni saznanjem da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema testova na korona virus.

Još poraznija je činjenica da se građanima, ukoliko insistiraju na testiranju, preporučuje da to obave u nekoj od privatnih poliklinika u gradu. Iako se već mjesecima najavljuje da će jesen zbog pandemije biti teška, očigledno je da su nadležni u pripremi za ovaj scenarij još jednom zakazali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Tragom pritužbi naših sugrađana kontaktirali smo v.d. direktora Doma zdravlja Zenica,, dr. Ferida Alića od kojeg smo tražili odgovore na ove pritužbe.

“Nažalost situacija je teška i količina testova koju mi dobijemo od resornog ministarstva je nedovoljna za trenutne potrebe, zbog čega i dolazi do nestašice. Ipak, svima onima koji se u ambulantu jave sa simptomima bude pružena adekvatna medicinska usluga, obavi se pregled, slikaju pluća i u skladu sa dobijenim nalazima i težini slike pacijent se šalje na dalje kućno liječenje uz terapiju ili se vrši hospitalizacija. Dakle, suština je u pregledu i zdravstvenom stanju osobe”, kaže dr. Alić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Alić ističe da Dom zdravlja ne nabavlja testove nego ih dobija od nadležnog ministarstva.

“Nije do nas, mi ne nabavljamo testove, dobijemo onoliko koliko je dogovoreno raspodjelom. Znam da ih imaju pojedine private zdravstvene ustanove u gradu”, ističe naš sagovornik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nove brojke pozitivnih osoba na korona virus i danas su rekordne, u BiH je u posljednja 24 sata kod 1251 osobe  potvrđena zaraza. Zdravstveni radnici upozoravaju na opterećenost sistema koji je pred slomom, a nadležni štabovi kao i do sada pokušavaju naknadnom reakcijom stabilizovati stanje, a koliko uspješno jasno je da u vrijeme najsnažnijeg talasa od početka pandemije zdravstvene ustanove nemaju ni testove.

Tome svjedoči i činjenica koju je u izjavi za Klix.ba istakao ministar zdravstva Adnan Jupić. Komentarišući aktuelnu situaciju sa testovima istakao je da ZDK trenutno posuđuje testove iz SBK i kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci.

“Nabavka PCR testova je problem koji nas prati od marta, i u par navrata smo bili u sličnoj situaciji. Pokrenute su procedure za nabavku dodatne količine testove za što imamo osigurana finansijska sredstva, ali sve te procedure duže traju i nadamo se da ćemo ih što ranije dobiti”, rekao je Jupić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakao je kako je broj testova u bolnicama dovoljan za narednih 6-7 dana. Međutim manja brojka je na raspolaganju Covid ambulantama koje će još danas vršiti testiranje na koronavirus, do nabavke novih testova, a kako su nam potvrdili naši sugrađani na bazi svojih iskustava zenička ambulanta već je obustavila testiranja.

Zenicainfo


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 271
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Drljević: Oporavak od korone je težak i traje više mjeseci

Portal 072info

Majka zaražena koronom: U kovid bolnici rođena djevojčica

Portal 072info

Kakve nas mjere danas čekaju?

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME