AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Turistički i planinarski vodič Afan Abazović povodom 583. rođendana grada Zenice organizovao je “Zeničku turu”, kako bi sugrađane i goste iz drugih gradova upoznao sa znamenitostima i zanimljivostima grada na obalama rijeke Bosne.

Abazović je povodom 20. marta, dana kada se prvi put Zenica spominje u historijskim dokumentima, odlučio napraviti besplatnu turističku turu kojom bi upoznao Zeničane i goste iz drugih gradova s nekim od znamenitosti i interesantnih činjenica o gradu.

Foto: Haris Badžić/Anadolija

– Već četvrtu godinu zaredom organizujem besplatnu turističku turu kroz Zenicu povodom 20. marta, Dana Zenice, koji se obilježava povodom prvog pominjanja Zenice, 20. marta 1436. godine u dokumentu koji se nalazi u dubrovačkom arhivu. Tura je koncipirana tako da se kroz sam grad prođe i predstave glavne turističke atrakcije, iako grad historijski nije razvijen u Srednjem vijeku i u doba Osmanlija, nego industrijalizacijom za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Ono što je interesantno je što ima veliki broj turističkih tačaka koje su veliki potencijal grada i potrebno je da se te tačke promovišu. Ovo je jedan od načina predstavljanja turističke ponude povodom ovako bitnog datuma kao što je Dan Zenice – rekao je Abazović.

Ovakvi projekti zahtijevaju dosta pripreme, ali sam princip ove turističke ture je drugačiji, jer je uobičajeno da posjetioci angažuju turističkog vodiča, dok je ovdje suprotno.

– Ovakvi projekti iziskuju mnogo truda i rada, organizacija ovakvog događaja. Uobičajeno je da turističkog vodiča angažuju mušterije, dok ovdje turistički vodič angažuje mušterije. Ovo ne bih mogao bez podrške određenih sponzora koji su prepoznali i podržali ovaj projekat. Firme imaju svoju reklamu, ja imam svoju neku naknadu, a građani priliku da saznaju brojne informacije iz prve ruke besplatno – kazao je organizator ture.

Foto: Anadolija

Danas su posjetioci imali priliku vidjeti znamenitosti Zenice, od Musalle, pravcem Drvena ćuprija – Sejmenska džamija – Kazneno-popravni zavod – kružni tok kod Doma Armije – Trg Alije Izetbegovića – Kameni spavač – Čaršijska džamija – Sinagoga – Kameni most – Titova ulica – Islambegovića put – zgrada Bosanskog narodnog pozorišta – kružni tok kod hotela “Rudar” – Gradski park – katolička crkva sv. Ilije – stadion Bilino polje – park Kulina bana.

U Staroj čaršiji je degustirano tradicionalno zimsko piće salep, koji se proizvodi u jednoj od najstarijih slatičarni u Zenici.

– Ovo je svojevrsno prolazak kroz srce grada Zenice i ono što je zanimljivo je što Zenicu zovem “zaboravljeni Jeruzalem'” jer imamo bogomolje četiri najveće religije, a prošle godine smo imali i takvu jednu turističku turu te je na ovaj način spojeno nekoliko stotina godina multikulturalnosti i historije Zenice – rekao je Abazović.

Lamija Božović, jedna od učesnica besplatne turističke ture, rekla je kako je izuzetno bitno znati neke informacije o svom gradu zbog turista koji dolaze u Zenicu.

– Drago mi je što se neko sjetio ove ideje. Ja volim dosta historiju i uglavnom znam mnogo stvari o kojima Afan govori, ali mi je drago zbog ljudi koji možda ne znaju. Ovo je vrlo bitno za Zenicu, u koju dolaze turisti, a treba da znamo ispričati nešto o svom gradu i zaista imamo šta ispričati i vidjeti – rekla je Božović.

Na ovaj način je više od 70 građana uspjelo saznati informacije o gradu koje do tada nisu znali.

Zenica se prvi put spominje u dokumentima Dubrovačke republike iz 1436. godine.

Izvor: Haris Badžić/Anadolija