Portal 072info

Zenički specijalci kao u akcionim filmovima: Pogledajte simulaciju u slučaju napada ili ubistva

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona jučer je zvanično publikovao promotivni video u kojem je prikazano izvođenje vježbi pripadnika Specijalne policijske jedinice Uprave policije MUP-a ZDK. Prikazana vježba je simulacija policijske akcije nakon izvršenog ubistva, kada na dolaze forenzičari, kako bi izvršili uviđaj i prikupili sve tragove i dokaze.

Paralelno sa tim radnjama, u Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice, heliodrom i centralni arhiv, zasjeda štab, koji odmah angažuje tim za rukovođenje dronom, radi vršenja nadzora spornog lokaliteta i objekta, prikupljanja snimaka, mapiranja i lociranja izvršilaca krivičnog djela.

Nakon analize snimaka iz zraka, sačinjen je plan akcije, a policijskim timovima je izdata naredba za kretanje u akciju.

“Koordiniranim djelovanjem timova za upad, te snajperskog, ronilačkog i alpinističkog tima Specijalne policijske jedinice, uz angažovanje službenih pasa, naoružane osobe koja su izvršila ubistvo i koja su otvorila paljbu na policiju su locirana i u kratkom roku neutralisana i stavljena pod kontrolu. Također je pronađeno i oružje, koje je odbačeno prilikom bjekstva osumnjičenih”, kazali su iz MUP-a ZDK.

Dodali su da je u videu prikazan koordiniran, brz i efikasan pristup i djelovanje specijalnih policijskih timova, koji je rezultat intenzivnih obuka u proteklom periodu, a takođe je prezentirana i specijalistička oprema navedene jedinice, koja je ovoj pokaznoj vježbi dala jedan novi kvalitet.

“Cilj ovog video materijala i ovih aktivnosti je da našim građanima prezentiramo usvojene policijske vještine te demonstriramo specifične krizne situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici Specijalne policijske jedinice, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu, naoružane izvršioce najtežih krivičnih djela lociraju i lišavaju slobode, a postavljeni zadatak izvršavaju u cijelosti”, stoji u saopćenju MUP-a ZDK.

Video je rađen u produkciji dron.ba za potrebe MUP-a ZDK.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 55
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME