Portal 072info

Zenički studenti obilježili Dan bijelih traka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studenti i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici obilježili su danas šetnjom kroz grad, od fakulteta do Spomen obilježja Kameni spavač, Dan bijelih traka.

Na spomeniku su položili vijenac te se minutom šutnje, učenjem Fatihe i čitanjem imena 102 djece, prisjetili nedužnih žrtava iz Prijedora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lokalne vlasti u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu da svo nesrpsko stanovništvo ima obavezu da svoje kuće i stanove obilježi bijelim čaršafima te da na ruku okače bijele trake.

-Želimo da pošaljemo poruku prošlosti, sadašnjosti i zbog čega smo ovdje, poruka budućnosti – kazao je profesor Ajdin Huseinspahić, koji je podsjetio da je 1939. godine sličan cilj sergegacije zabilježen i nad Jevrejima Poljske, a kasnije i Trećeg rajha. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Ostalo, srpsko stanovništvo pozvano je da se bori protiv ekstremista. A, znate li ko su bili ti ekstremisti? To su bili 102 djece, kojih se danas prisjećamo – istakao je Huseinspahić, napomenuvši da je Hava Tatarević izgubila muža i šestoro djece.

Profesor međunarodnog prava Enis Omerović, koji je održao čas historije o karakteru rata u tom dijelu BiH, konstatirao je kako svi relevantni podaci govore da je nad bošnjačkim stanovništvom tog grada počinjen genocid.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FENA

Podijelite članak
  • 91
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

UNZE: Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija

072info

Stigla saglasnost za upis 1.265 brucoša i 452 studenta na drugom ciklusu

072info

Fikret Bačić o uklanjanju ruža u Prijedoru: Vlasti ne žele spomenik jer bi time priznale zločin

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME