Portal 072info

Zeničko Gradsko vijeće raspravljalo o Gradskoj kafani

Prostor bivše Gradske kafane, koji se nalazi u samom srcu Zenice, nakon što je posljednjih godina zaključan prkosio vremenu i propadanju, konačno bi trebao biti vraćen u prvobitno stanje. Informacija o stanju objekta s prijedlozima rješenja na prošloj sjednici Gradskog vijeća grada Zenica jednoglasno je usvojena, a dalju riječ o sudibini ovog interesantnog objekta imat će stručnjaci iz građevinske i arhitektonske oblasti.

Nakon što je 2012. godine objekat Gradske kafane sudskim sporom vraćen u nadležnost tadašnjoj Općini Zenica, proteklih godina ovaj reprezentativni objekt stoji zaključan iako zainteresiranih subjekata ne manjka. Prostor od 690 kvadratnih metara mogao bi riješiti neke od gorućih problema.

“Jedan od njih jeste gradska biblioteka. Smatramo da se ovaj prostor može iskoristiti da ostane i Gradska kafana, ali i da se nadogranjom riješi pitanje nedostatka za gradsku biblioteku”, navodi vijećnik Grada Zenica Spahija Kozlić.

“Uz tu osnovnu djelatnost sadržaj može imati dodatne sadržaje poput bilbioteke, da postane dom mladih jer u Zenici fali i jedno i drugo, i da na taj način zaokružimo priču oko gradske kafane”, smatra vijećnik Almir Babajić.

S obzirom na to da Gradska uprava proteklih godina ima velika potraživanja prema zakupcima javnih prostora, pojedini vijećnici smatraju da Gradska kafana ne bi trebala biti izdavana pod zakup, ali svakako podržavaju komercijalizaciju objekta.

Objekat gradske kafane kao dio građevinske cijeline urbanog ambijenta uz Bosansko narodno pozorište, zgradu Gradske uprave konačno bi trebao biti vraćen u prvobitno stanje, a sudbinu će odrediti budući investitori koji prihvate uslove iz javnog poziva.

federalna.ba

Podijelite članak