Zenico, sretan ti dan tvog oslobađanja

Zenico, sretan ti dan tvog oslobađanja

FOTO: Benjamin Hazić
FOTO: Benjamin Hazić

Cijeli Balkan, pa i veći dio Evrope itekako dobro zna po čemu je naša Zenica izrazito poznata, šta ukrašava ovaj grad i ko ga sačinjava.

Ono što je bitno naglasiti i ono što veže svakog turistu u ovaj grad jeste izrazito aktuelno Bilino Polje, jeste naziv našeg grada, koji asocira na zjenicu, pa time svaki Zeničanin od srca voli reći „Zenica je oka zjenica“, Čelični grad, grad čelika, grad dobrih i hrabrih ljudi, grad koji je odgojio ljude da ga moraju voljeti, grad najboljih navijača na svijetu, Robijaša, ljudi koji svoje srce ostavljaju na Bilinom Polju i na terenu ovog stadiona. 

Oni ukrasi koji čine Općinu Zenicu jesu i tvrđava Vranduk, izletišta, veliki broj planina u okolici Zenice i prekrasna prigradska naselja, ali ono što najviše svakog saputnika veže za Zenicu jesu njen ljudi, čarobno domaćinstvo i prekrasan ambijent. 

Danas, dan kada je svakom Zeničaninu bitno da je još uvijek tu u svojoj prijestolnici, izrazito je bitan. Na današnji dan 1945. godine snage Jugoslavenske Armije ušle su u Zenicu i zbog toga, taj dan se obilježava kao Dan oslobođenja Zenice od fašizma. 

S dolaskom nove i jače vlasti, Zenica doživljava i prolazi kroz period svog najsnažnijeg ekonomskog i kulturnog razvoja i dobija izgled današnjeg modernog grada i jednog od većih gradova u našoj zemlji.

 Razvoj je zaustavljen s početkom novog rata na našim prostorima, i tek u zadnjih nekoliko godina grad Zenica pokazuje znake oporavka i ponovo kreće na put prosperiteta i boljeg razvoja. 

Grade naš, ponosni smo jer smo dio tebe, a ti si dio nas. Napustiti te nećemo, a dušmanima nikada dati da te ubiju ili slome. Grade moj, najbolji si na svijetu !

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE