Portal 072info

Žepče: Ezan se oglasio sa džamije koju je HVO srušio 1993. godine

Trzanska mahala u Žepču sinoć poslije akšam namaza ponovo je obasjana svjetlošću kandilja sa obnovljene Ali-begove džamije.

Dvadeset i četiri godine čekalo se na ovaj svečani događaj koji su sa ushićenjem žepački Bošnjaci konačno dočekali. Nakon devetogodišnje obnove, ovaj vjerski objekat,koji je porušen do temelja 1993. godine od strane ekstremnih snaga žepačkog HVO-a, sinoć je ponovo otvorio vrata vjernicima, piše “Preporod“…

Nakon akšam namaza, klanjala se i prva teravija a džamija je bila premala da primi sve vjernike koji su željeli da prisustvuju ovom historijskom događaju kako ga je na proklanjavanju nazvao glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić. U vrlo emotivnom govoru glavni imam MIZ Žepče naglasio je kako je obnovljena Trzanska džamija biser kulture i tradicije Bošnjaka kojeg nema od Sarajeva do Maglaja.

“Obnova ovog vjerskog objekta primjer jedinstva i upornosti žepačkih Bošnjaka ali snage džemata. Žepčaci su kroz obnovu ratom porušenih džamija pokazali kako se voli i čuva svoja vjera i tradicija. Obnova Trazanske džamije koja je koštala skoro milion maraka bio je megalomanski poduhvat za malo Žepče ali istrajnošću i snagom volje vjernika uspjelo se u tom cilju”, kazao je Efendić.

Glavni imam osvrnuo se i na rušitelje ovog objekta ali i ostalih vjerskih objekata u Žepču naglašavajući da se nikada od 1568. godine od kada je napravljena prva džamija u Žepču nije dogodilo da su do temelja srušene sve islamske bogomolje i sve što je imalo predznak islamski. Čak i austrougarski vojskovođa princ Eugen Savojski koji je u svom pohodu od Bosanskog Broda da Sarajevo palio i rušio nije pokazao takvu rušilačku mržnju prema vjerskim objektima pa i ovom koji je spaljen 1697. godine. Tokom mjeseca Ramazana u džamiji će se osim teravih namaza, obavljati i ostali vjerski obredi,učenje mukabele a organizirano će biti i klanjanje džuma i bajram namaz.

Prema historijskim činjenicama u 17. stoljeću Ali-begovu ili Trzansku džamiju sagradio je Ali-beg u Žepču na mjestu zvanom Trzna, pa otuda i naziv Trzanska džamija. Pouzdano se zna da ju je spalio princ Eugen Savojski 1697. godine. Ona je, inače, bila najljepši spomenik iz doba osmanske i austrougarske vlasti u BiH. U njenom dvorištu pokopan je posljednji vrandučki kapetan Mahmud-beg 1864. godine , inače, veliki prijatelj Zmaja od Bosne, Husein-kapetana Gradaščevića. Prema usmenim kazivanjima, ova džamija je temeljito renovirana 1900. godine. Njena sofa bila je natkrivena kosim krovom, koji je ostao sve do 1986. godine, kada je njena sofa dobila tri male kupole. Potpuno je porušena zajedno sa ostale tri žepačke džamije 19. augusta ratne 1993. godine u 3.00 sata ujutro od strane ekstremnih djelova HVO-a Žepče.

Podijelite članak

Počitajte još

Nakon dva mjeseca: Uprkos riziku, mladi okupirali diskoteke

072info

Radnicima u BiH smanjili plaće i do 700 KM, nude im rad “nacrno”

072info

Novo popuštanje mjera u BiH: Promjene od sutra

Redakcija

Stravična nesreća kod Srebrenika: Poginule dvije osobe

Redakcija

Mehmedović: U SDA se domogli pozicija oni koji nisu tu zbog ideje, već zbog ličnog interesa

Redakcija

Istraživanja / Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni

Redakcija

Prevrnuo se šleper, povrijeđen vozač (FOTO)

Redakcija

Almedin Šišić: Bakir, heroj naše mladosti

072info

Požar na benzinskoj pumpi

Redakcija

Problem broj jedan u svakoj vezi

072info

UHAPŠENO PET OSOBA: Krali automobile, pa sjekli i prodavali dijelove (FOTO/VIDEO)

Redakcija

Ugostiteljski objekti moći će primati goste i u zatvorenom prostoru

Redakcija

Snimak iz BiH: Vozio preko 200 km/h u naselju gdje je ograničenje 50 (VIDEO)

072info

Poznat datum kada bi tržni centri u FBiH mogli otvoriti vrata

Redakcija

PO DŽEPU GRAĐANA: Za bacanje maske i rukavica na ulicu vrtoglava novčana kazna

Redakcija

Transparency: Stranke u BiH duguju 8,4 miliona KM – evo koje su dužne i kome

Redakcija

Gradsko vijeće Zenica “u izolaciji”?

Redakcija

U BiH na koronavirus testirano više od 60.500 građana

072info

Autoceste FBiH: Od 229 vlasnika zemljišta, izgradnji Koridora se protivi samo šest

072info

MUP ZDK: Kod Zeničanina pronađena droga

Redakcija