ZIM POKLANJAO MLIJEČNE PROIZVODE: Svjetski dan mlijeka obilježen i u Zenici

Podijelite vijest

Svjetski dan mlijeka, utemeljen od strane Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, obilježava se 1. juna i to od 2001. godine. Tim povodom, Zenička industrija mlijeka-ZIM i mališani vrtića Pčelica, Radost i Pinokio, organizovali su danas kratku priredbu, a nije nedostajalo ni igre.

Za sve njih ZIM je obezbijedio poklon paket mliječnih prerađevina iz vlastitog proizvodnog programa. Mališani iz vrtića Pčelica, Radost i Pinokio znaju koliko jer mlijeko zdravo, ali nemaju priliku da ga svakodnevno konzumiraju.

Obilježavanje svjetskog dana mlijeka svakako je prilika da se još jednom ukaže na važnost ovog proizvoda u svakodnevnoj ishrani, naročito kod najmlađih. Direktor ZIM-a, Hajrudin Skender i rukovodilac kontrole kvaliteta, Sanela Patković, podsjećaju da je mlijeko  izvanredan izvor nutrijenata, ali i vrlo važnih korisnih bakterija, kao što su laktobakterije, za koje se danas zna da igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštiti organizma od raznih bolesnih stanja. Mada su postojala brojna obećanja, inicijativa da mlijeko bude obavezni prehrambenih proizvod u predškolskim i školskim ustanovama, do sada nije konkretizovana, kaže Skender.

Svjetski dan mlijeka, utemeljen je od strane svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda 2001. godine, koja preporučuje svakodnevno konzumiranje između 4,8 i 7,2 decilitara mlijeka ili jogurta. Procjene u BiH govore da svaki stanovnik dnevno unese tri puta manju količinu.