Portal 072info

ZIM POKLANJAO MLIJEČNE PROIZVODE: Svjetski dan mlijeka obilježen i u Zenici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svjetski dan mlijeka, utemeljen od strane Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, obilježava se 1. juna i to od 2001. godine. Tim povodom, Zenička industrija mlijeka-ZIM i mališani vrtića Pčelica, Radost i Pinokio, organizovali su danas kratku priredbu, a nije nedostajalo ni igre.

Za sve njih ZIM je obezbijedio poklon paket mliječnih prerađevina iz vlastitog proizvodnog programa. Mališani iz vrtića Pčelica, Radost i Pinokio znaju koliko jer mlijeko zdravo, ali nemaju priliku da ga svakodnevno konzumiraju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obilježavanje svjetskog dana mlijeka svakako je prilika da se još jednom ukaže na važnost ovog proizvoda u svakodnevnoj ishrani, naročito kod najmlađih. Direktor ZIM-a, Hajrudin Skender i rukovodilac kontrole kvaliteta, Sanela Patković, podsjećaju da je mlijeko  izvanredan izvor nutrijenata, ali i vrlo važnih korisnih bakterija, kao što su laktobakterije, za koje se danas zna da igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštiti organizma od raznih bolesnih stanja. Mada su postojala brojna obećanja, inicijativa da mlijeko bude obavezni prehrambenih proizvod u predškolskim i školskim ustanovama, do sada nije konkretizovana, kaže Skender.

Svjetski dan mlijeka, utemeljen je od strane svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda 2001. godine, koja preporučuje svakodnevno konzumiranje između 4,8 i 7,2 decilitara mlijeka ili jogurta. Procjene u BiH govore da svaki stanovnik dnevno unese tri puta manju količinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME