Život (ni)je bajka: 15 strogih pravila koja kraljevska djeca moraju slijediti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kao i svi ostali članove britanske kraljevske porodice, i kraljevska djeca moraju se pridržavati određenih pravila i protokola. Pročitajte koje sve formalnosti moraju slijediti najmlađi pripadnici britanske palače.

1. Moraju se nakloniti kraljici. Kraljevski protokol nalaže da se žene u kraljevskoj porodici moraju nakloniti kraljici kada je vide prvi put taj dan, svaki dan. Sudeći prema prizoru princeze Charlotte kako se naklanja kraljici prošloga Božića, čini se da ova formalnost vrijedi i za najmlađe članove.

2. Moraju proći trening lijepog ponašanja. Trening počinje čim su dovoljno stari da mogu sjediti za stolom. Djeca su odgajana uz formalne objede, na formalnim događanjima, sve od načina govora do prikladnog odijevanja, te naravno kako se pravilno nakloniti.

3. Obično uče drugi jezik. Većina pripadnika kraljevske porodice kao djeca su učili drugi jezik – kraljica Elizabeta, princ Charles i princ William tečno govore francuski jezik. Tradicija se i dalje poštuje, vojvotkinja Catherine počela je podučavati princa Georgea španski kada je imao samo dvije godine.

4. Dječaci trebaju nositi kratke hlače. Nekoliko je modnih restrikcija kojih se kraljevska djeca moraju pridržavati, a jedna od najčudnijih je možda ta da je manjim dječacima u javnosti dopušteno nositi samo kratke hlače. Naime, smatra se da je to primjernije za mališane plave krvi jer dugačke hlače nose djeca iz srednjeg staleža.

5. A djevojčice samo haljine. Suknja i hlača nema u ormarima kraljevskih djevojčica te one nose samo određene klasične krojeve haljinica. Ova tradicija potječe još iz vremena kada je kraljičina kći princeza Anne bila mala.

6. Ne jedu već gotovu hranu za bebe. To znači da ne jedu nikakvu hranu iz staklenki, odnosno već pripremljenu za bebe, već im svu hranu pripremaju privatni kuhari. Prvi obroci kraljevske djece obično su kašice od jabuka i krušaka kuhane na pari.

7. Ne smiju igrati Monopoly. Ova igra postala je zabranjena u kraljevskoj palači jer su u prošlosti neki članovi zbog nje postajali previše kompetitivni.

8. Smiju prihvatiti darove. Kao i svi članovi kraljevske porodice, kraljevska djeca uvijek moraju prihvatiti darove koje dobiju od ljudi.

9. Ali obično te iste darove ne zadrže. Od igračaka do buketa cvijeća, kraljevska djeca često su obasipana darovima kad god se pojave na javnim događanjima Ipak, prema kraljevskom protokolu, kraljica odlučuje koje darove smiju zadržati.

10. Ne smiju nositi crnu odjeću na dnevne evente. U kraljevskoj porodici crna je rezervirana za žalovanje pa je njenim članovima zabranjeno nositi crnu na dnevna događanja. Jedna iznimka dogodila se kada je princ George nosio crno vojno odijelce na vjenčanju svog ujaka princa Harryja.

11. Ali uvijek moraju imati crni outfit pri ruci. Svi pripadnici kraljevske porodice moraju na putovanja nositi crni outfit u slučaju da neko iznenada umre dok su na putu. Kraljica Elizabeta uvela je ovaj protokol nakon smrti njenog oca dok je ona bila u Africi te nije sa sobom imala crnu odjeću.

12. Moraju biti malo veći da bi išli na božićnu misu. Tek kad malo porastu dozvoljeno im je s odraslima ići na božićnu misu. Princ George i princeza Charlotte prvi put su išli 2019. godine.

13. Na božićnom ručku sjede za posebnim stolom u posebnoj sobi. Kraljevska djeca provode Božić u Sandringhamu s ostatkom porodice te za ručkom, koji organizira kraljica, ne sjede za istim stolom kao i odrasli, čak ni u istoj sobi.

14. Na sam Božić ne smiju otvarati darove. Britanska kraljevska porodica slijedi germanski običaj otvaranja darova na Badnjak. Na Božić tradicionalno odlaze na misu u crkvu Svete Marije Magdalene, a nakon toga na porodični ručak.

15. Dok se ne udaju, dakle ni u djetinjstvu, kraljevne ne smiju nositi tijare. Tijare su sinonim za princeze i žene plave krve, ali one su rezervirane isključivo za one udane.

zadovoljna.hr

GODISNJICA
MARKETING