ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU: Gradska tržnica u Zenici ponovo radi u punom kapacitetu

Podijelite vijest

Nakon prošlosedmične odluke Fedralnog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa da se dozvoli rad trgovačkim preduzećima, skoro svi zakupci boksova i poslovnih prostora JP Tržnica Zenica također su otvorili svoje radnje – kazala je za Fenu direktorica JP Tržnica Zenica Selma Vidimlić.

Ona navodi da je gradska “zelena pijaca“ radila cijelo vrijeme od proglašenja pandemije, dok su sredinom prošlog mjeseca otvorili i štandove za prodaju mliječnih i suhomesnatih proizvoda u zgradi Tržnice pa sada gradska tržnica radi u punom kapacitetu.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

“Imamo oko 100 boksova za prodaju tekstila i druge robe, kojima je odlukama kriznih štabova bio zabranjen rad. Većina njih je već 2. maja počela raditi, jer 1. maja nismo htjeli otvarati i boksove. Zbog zabrane rada, za mjesec mart smo im umanjili zakupninu za 50 posto, a za mjesec april i potpuno oslobodili plaćanja zakupa”, kaže Vidimlić, koja napominje da će im to prouzročiti veliki finansijski manjak, ali da još nisu izračunali tačan iznos.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Tek ovog bi mjeseca, očekuje, mogli ostvariti poslovne rezultate koje su imali prije proglašenja pandemije. Još uvijek nisu otvorili tzv. buvlju pijacu u naselju Lokovo polje.

“Još procjenjujemo koliki bi bio zdravstveni rizik otvoriti i tu pijacu, jer je puno i zakupaca i ljudi koji dođu. Mislim da ćemo tokom ove sedmice donijeti odluku da li ćemo otvarati ili još malo sačekati i tu pijacu”, kaže Vidimlić.

Ona ističe da su na ulazu u Tržnicu pojačali sanitarne mjere te da se radi dezinfekcija i obuće te ruku svih kupaca.


Podijelite vijest