Život u Domu penzionera u vrijeme korone: Sve je lakše uz šah, bicikl i proslave rođendana

Screenshot 6 550

U vremenu pandemije koronavirusa među najugroženijima su pripadnici treće životne dobi o kojima se u staračkim domovina brine na poseban način. Tako je i u Domu penzionera u Tuzli, gdje se štićenici već pola godine nalaze u svojevrsnoj izolaciji.

Dane pokušavaju učiniti što zanimljivijim kroz kreativne radionice, zajednička druženja, uređenje voćnjaka, proslave rođendana…

Vrata Doma penzionera u Tuzli od marta ove godine zatvorena su za posjetitelje zbog pandemije koronavirusa, koja i dalje predstavlja izuzetno veliku opasnost po živote pripadnika treće životne dobi, zbog prirodno slabijeg imuniteta, ali i raznih udruženih oboljenja.

Menadžment ove ustanove pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama postupa sa svojim štićenicima, što je do sada rezultiralo time da na svu sreću nisu imali prodor virusa unutar doma.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je tuzlanski Dom penzionera te smo imali priliku uvjeriti se u kakvim uslovima korisnici borave te koje su to aktivnosti kojima se bave u vrijeme korone.

Odgovor na izazove

Direktor Doma penzionera u Tuzli Mirsad Bakalović za Klix.ba kaže da su promjene u načinu rada ove ustanove nastupile krajem februara, dok su već u martu mjere pooštrene, posjete su u potpunosti obustavljene, a štićenici su se našli u svojevrsnoj izolaciji.

“Naša prva tri mjeseca su bila prilično konfuzna i morali smo se naviknuti na jednu novu situaciju, koja je podrazumijevala kreiranje kriznih planova u slučaju prodora koronavirusa unutar ustanove, zatim nabavku zaštitnih maski, odijela, dezinfekcionih sredstava i slično. U to vrijeme smo zatvorili restoran, a obroke dijeli po sobama. Situacija nije bila nimalo jednostavna, ali možemo reći da smo dobro odgovorili na sve izazove koji su postavljeni ispred nas”, priča nam Bakalović.

Ukidanje stanja prirodne nesreće te popuštanje mjera nadležnih doveli su i do nešto lagodnijeg ponašanja među osobljem i štićenicima doma, koje se ogledalo u tome da im je omogućen izlazak u dnevni centar sa baštom. Ovaj dio se nalazi nasuprot ulaza u zgradu doma, tako da su štićenici i osoblje u potpunosti odvojeni od ostalih građana.

“U dnevnom centru smo polako počeli vraćati sekcije za korisnike naših usluga koji su pokretni, a vrijeme kvalitetno provode uz kulinarsku i sekcije pravljenje nakita, a u fizikalnom kabinetu imaju mogućnost korištenja bicikala, pokretne trake, stepera… Zajednički gledaju i TV, igraju šaha i domina, posjećuju biblioteku sa 300 knjiga ili učestvuju u bojanju bojanki za odrasle što je odlična preventiva demencije”, ističe Bakalović.

Uz razgovor sve je lakše

Međusobna druženja korisnika odvijaju se i na holovima doma, a o nepokretnim štićenicima koji nisu u mogućnosti izlaziti iz svojih soba brine se medicinsko osoblje, socijalni radnici i radni terapeuti. U zajedničkom druženju i razgovoru uz šolju čaja pokušavaju im olakšati dane.

S obzirom na to da su posjete onemogućene u većini slučajeva štićenici kontakt sa svojim najmilijima održavaju putem video poziva, što im predstavlja olakšavajuću okolnost u ovom tegobnom vremenu.

“U vrijeme korone mi posebno vodima računa u tri segmenta. Znamo da nosioci virusa ne mogu biti naši korisnici jer nemaju kontakt sa vanjskim svijetom, već korona može doći samo iz vana, odnosno putem radnika, skrbnika i ono što je najopasnije prilikom njihovog odvođenja na specijalističke preglede izvan zgrade. Ali, u skladu sa strukom nabavili smo kompletnu zaštitnu opremu, tako da oni izvan zgrade idu sa zaštitnim mantilima, maskama, vizirima, uz obaveznu dezinfekciju”, pojašnjava Bakalović.

Njegovatelji, medicinsko i pomoćno osoblje u radu s korisnicima koriste potpunu zaštitnu opremu, a nakon odlaska sa radnog mjesta izbjegavaju posjetu kritičnim lokacijama na kojima postoji mogućnost infekcije.

S druge strane, pandemija ima i određene pozitivne strane, s obzirom na to da je korisnike, njihove srodnike i osoblje doma u znatnoj mjeri zbližila. Korisnici također u ovim uslovima imaju i radnog terapeuta koji im nabavlja lijekove, odlazi u poštu i slično. Penzije im poštar donosi na jedno mjesto, bez bilo kakvog kontakta.

“Trudimo se zadovoljiti sve njihove potrebe, a pozitivan primjer u svemu je i taj da naši korisnici nisu niti u jednom segmentu psihički i fizički oslabili. Redovno prate sva društvena zbivanja putem TV-a ili interneta, svjesni su situacije, a pridržavaju se i mjera. U ovom vremenu njima je zabranjen unos hrane i ovdje im se sve priprema, po posebni normativima te smo primijetili da su se kod većine popravili i nalazi. Nemaju povišenog krvnog pritiska, a oni koji su imali problema s holesterolom, doveli su ga u normalnu granicu, što nije bio slučaj ranije jer su im njihovi bližnji donosili masne i začinjene namirnice”, kaže nam Bakalović.

Džemal podržava mjere, a Husein dane provodi na biciklu

Dane u Domu penzionera u Tuzli ugodno provodi i 90-godišnji Džemal Agić iz Skelana koji je u ovoj ustanovi već šest godina. Priča nam da su današnji uslovi znatno drugačiji u odnosu na ranije periode.

“Ranije smo bili mnogo slobodniji, a imali smo mogućnost čak i da odemo negdje na vikend ili godišnji odmor. Sadašnje vrijeme je mnogi drugačije, a prema situaciji kakva jeste nama su određene mjere ponašanja. Mnogima je teško jer ne mogu izaći, nije ni meni baš tako lako, ali shvatam i razumijem da se tako moramo ponašati jer je to samo za naše dobro. Takve mjere uvijek podržavam i za njih bih se zalagao u svakom pogledu”, priča nam Agić.

Među 200 korisnika je i 88-godišnji Husein Ćatić koji u periodu izolacije od ostatka građana vrijeme najviše troši u vožnji fiksnog bicikla. Kaže nam da mu je četvrtak u ovoj sedmici bio posebno zanimljiv zbog proslave rođendana jednog od štićenika.

“Lijepo smo se proveli, naši fizioterapeuti su svirali i pjevali, a oni koji su mogli igrali su i kolo. Kada je riječ dalje o mom boravku, u dijelu doma sa spravama za vježbanje svakodnevno provodim četiri sata jer su mi fizičke aktivnosti veoma značajne. Također, šetam i po dijelu dvorišta u kojem nam je dozvoljen boravak. Slažem se sa svim mjerama koje su na snazi jer one su nam, hvala Bogu pomogle u tome da korona ne uđe u zgradu u kojoj boravimo. Svi smo mi ipak iscrpljeni i stari ljudi, a bili bismo u velikom problemu da se jedno ili dvoje zarazi”, ističe Ćatić.

Fizikalnim tretmanom do boljeg zdravlja

U očuvanju zdravlja, ali i oporavku narušenih fizičkih mogućnosti veliku ulogu igraju i fizikalni tretmani koji se primjenjuju u ovom domu.

“U cilju zdravlja korisnika provodimo vježbe korektivne gimanastike kako bi korisnici bili što aktivniji. Grupne vježbe su veoma dobre i korisne, posebno sada u vremenu korone jer korisnici imaju naviku silaska u dnevni centar, sprečavajući kočenje mišića te poboljšavajući cirkulaciju. Tu se uvijek i nasmiju pa imamo i taj psihološki faktor. Ovdje također imamo i bicikle, stepere, trake te interferentne i tens struje. Sve ovo je značajno jer su svi korisnici imali neke povrede u životu, poput lomova kukova, nogu i ruku. U saradnji sa doktorima to sve vrlo dobro saniramo”, pojašnjava nam Jasenko Ibrahimović, fizioterapeut u Domu penzionera.

U protekla dva mjeseca Domu penzionera u Tuzli, koji ima i dvije ambulante, omogućen je prijem novih korisnika, a pored redovnih nalaza koje mora priložiti, obavezno rade test na koronavirus. Po dolasku u dom odlaze u 14-dnevnu izolaciju, na šestom spratu zgrade gdje se nalazi šest soba koje su pretvorene u izolatorij.

Ukoliko koronavirus i pored svih mjera prodre u ustanovu, plan za djelovanje je spreman. Oni korisnici sa težom kliničkom slikom će ići u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, a ostali će biti u izolatoriju doma u kojem je spremna neophodna oprema.

Klix.ba