Životna priča Omera Kadribašića: Dvije decenije čuvao Tita, nije smjelo biti greške

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Uz malu pomoć štapa, vitalni bivši Titov milicajac Omer Kadribašić (95) iz Gračanice skoro svaki dan prošeta gračaničkim ulicama, kupi sebi što je najpotrebnije, a obavezno bocu bijelog vina, pa se vrati u drvenu i lijepo uređenu kuću, staru 200 godina.

Uzbudljiv posao

Supruga mu je davno preminula, pa se lani Omer bio oženio 40 godina mlađom ženom. Nažalost, to je kratko trajalo i Omer o tome ne želi pričati.

Živahni starac imao je buran život. Radni vijek je proveo u Titovoj miliciji, najprije čuvajući jugoslavensko-bugarsku granicu. Potom je raspoređen u jedinicu za pratnju Josipa Broza Tita.

Sjeća se tih dana kada je osiguravao predsjednika bivše države. To je trajalo 20 godina.

Kaže da je Tita pratio u Zenicu, Tuzlu, Bugojno, Sarajevo te ističe kako je to bio odgovoran i uzbudljiv posao.

– Uvijek kada je Staroga trebalo pratiti, kada je plavim vozom dolazio u Bosnu i Hercegovinu, bili smo pripravni i uzbuđeni. Nije se smjela desiti greška. Na svakih 50 metara željezničke pruge kuda bi prošao plavi voz bio je milicajac. Ipak, umalo jednom u jednom gradu nije došlo do atentata na Tita, ali sve se završilo dobro. Bila su to lijepa vremena – kazuje nam Omer.

Smrt predsjednika

Za smrt Tita, govori, saznao je tokom vožnje u automobilu i nije mu bilo lako.

– Kada sam došao u Gračanicu, inače sam rođen u selu Berkovica kod Lukavca, vidim sve živo plače. Pitam šta je, kažu umro Tito. Svi su mi govorili kako ništa više neće biti kao što je bilo – prisjeća se te 1980. godine Kadribašić.

Milicajac Omer je 10. septembra napunio 95 godina. Samoća mu je najveći problem. Kaže, opet bi se oženio, ali da nađe srodnu i iskrenu dušu.

Ostadosmo posljednji

Na današnje stanje u BiH, kaže, ima mnogo zamjerki.

– Vidite na što nas ovi vlastodršci dovedoše. Mi, obični smrtnici, u svemu ostadosmo posljednji, a njihovi džepovi puni. Imamo lijepu državu, bogatu državu, ali joj nesposobni i korumpirani vladari, lopovi, nesposobnjakovići, dohakaše – govori Kadribašić.

Avaz