Screenshot 5 24
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 13, 2022 @ 11:00
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Pogledali smo filmsku priču o Denisu Markoviću, mladom nogometašu problematičnog temperamenta, koji je zbog svog talenta od rane mladosti postao meta različitih interesa. “Zlatni dečko” je priča o srbijanskom Maradoni, drugoj šansi i tome gdje nas sve može odvesti talent. Šta se krije iza brojnih dirljivih priča o sportistima koji su iz najtežih trenutaka svojih karijera ostvarili najčudesnija dostignuća? Kakav je stvarni život, a kakvi su sportski filmovi i je li u životu pogodak u posljednjoj sekundi utakmice grandiozan kao onaj filmski u slow motionu? Sportski filmovi raskrinkavaju mračnu stranu sporta i donose priče o pojedincima koji stradaju zbog nemilosrdnog sistema koji “proždire” talente da bi generirao ogromne količine novca. Jedan takav projekt stiže iz Srbije i donosi priču o mladom nogometašu Denisu Markoviću.

Nesvakidašnju biografsku priču o Denisu Markoviću režirao je Ognjen Janković, jedan od članova hip-hop grupe Beogradski sindikat. Televizijska verzija projekta “Zlatni dečko” premijeru je doživjela na posljednjem Sarajevo Film Festivalu, a cjelovečernji film je u srbijanskim kinima premijerno prikazan 11. januara. Superstar televizija će paralelno emitirati verziju za male ekrane u vidu mini serije od pet epizoda. U javnom prostoru se projektu tepa na način da ga prozivaju novim “Južnim vetrom” pa gledatelji mogu biti sigurni da će dobiti brutalni jezik ulice, puno droge i seksa te nešto akcije.

Insert iz filma/serije
Insert iz filma/serije “Zlatni dečko”

Dres mijenja, ali ćud nikada

U centru priče je igrač Danis Marković (Denis Murić), koji je tek zakoračio u dvadesete. Njegov talent je rano otkriven pa je tako ubačen u mašineriju koju čine menadžeri, klubovi, putovanja i ekskluzivni ugovori. Nadareni sportista dospijeva u vrh svjetskog nogometa, ali zbog problema s temperamentom ne uspijeva opstati na nivou koji traži disciplinu i samokontrolu. Nakon povratka u Beograd, polako zaboravlja na sport i provodi vrijeme u raskalašenim izlascima.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Nogometni menadžer Čaki (Andrija Kuzmanović) pokušava da mu pronađe novi klub u kojem bi zaigrao, ali je Denisova reputacija isuviše narušena da bi uspio u toj namjeri. Čaki je u problemima zbog kocke i prebija svoj dug kod kamatara tako što na Sonija (Ljubomir Bulajić) i Džonija (Petar Strugar) prebacuju menadžerska prava za Denisa. Uskoro iz zatvora izlazi kriminalac Maki (Igor Benčina), koji će postati Denisov čuvar. Maki svojim nesvakidašnjim metodama Denisa vraća u formu i on dobiva šansu u srbijanskom prvoligašu. Nakon spektakularne partije u dresu novog kluba Denis ponovo dolazi u centar medijske pažnje.

Iako se radi o sportskom filmu, radnja je više vezana za dešavanja izvan nogometnog terena i činjenicu da se tamo događaju ključne manipulacije i sve ono što otkriva mračnu stranu ovog sporta. U toj atmosferi dečki poput Denisa su, kako je to rekao glumac Tihomir Stanić u svojoj replici u filmu, “idealno janje za klanje”. Kod profesionalnih sportista uvijek postoji emotivna praznina, koju kasnije tokom života uglavnom kompenziraju pogrešnim odabirima. Denis Marković je živio u samoći, bio je lišen roditeljske ljubavi i obrazovanja pa nije prepoznao prijelomni trenutak kada je zapravo postao roba od nekoliko miliona eura.

Zanimljivo je da film “Zlatni dečko” pokazuje nogometni svijet kao sofisticiranu trgovinu ljudima, gdje se prati svaki pokret igrača kojima se uzima duša, a kompenzira velikim količinama novca. Ima onih igrača koji to nikada ne shvate i onih koji u tom prljavom svijetu igraju po pravilima dok ne dođu do cilja. U “Zlatnom dečku” glumi Petar Strugar, koji je imao zapaženu ulogu u filmu “Montevideo, Bog te video!” (2014.), velikom hitu Dragana Bjelogrlića, o odlasku jugoslavenske reprezentacije na Mundijal u Urugvaju 1930. godine. Tamo smo pratili momka iz beogradskog naselja Čubura, koji je prisiljen birati između obrtničkog posla i nogometne karijere.

“Zlatni dečko” je kritika društva koje mladim ljudima ne nudi ništa i u kojem i uspjeh eksploatiraju prljavi igrači iz sjene. Sport danas sve manje ima veze sa zdravim životom, idealima i svim onim što ide ukorak s olimpijskim sloganom “Brže, više, jače”, a sve više s lihvarskim menadžerisanjem, drogom i psihičkim slomovima. Najreprezentativniji primjer takve vrste je slučaj bivšeg šefa “Dinama” Zdravka Mamića i njegovih ugovora s planetarno uspješnim igračima.

Film koji se u naslovu referira na Maradonin nadimak, mogao bi biti obavezna lektira za sve one mlade ljude, “zlatne dečke” koji žele svoje živote posvetiti sportu.

LIDER