AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Od kada su 1971. godine Dubai i ostalih šest emirata oformili Ujedinjene Arapske Emirate, ova država je u vrhu svjetskih proizvođača. To je dalo mogućnosti i ovom gradu kao i cijelom emiratu da brzo napreduje. Znajući da rezerve nafte neće trajati vječno Rashid bin Saeed Al Maktoum, emir šeik Dubaija (1958.-1990.), je imao ideju kako Dubai učiniti bogatim i poslije nestanka naftnih rezervi. 

rsz_dubai-united-arab-emirates-world-luxury-paradise-city-building-landscape

Počeo je sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svjetskog turističkog mjesta. Ogroman novac dobijan od nafte potrošen je na naglu izgradnju ovog grada. Grad budućnosti, umjetni grad, grad snova, samo su neki od naziva koji se pripisuju gradu Dubai. Umjetni otoci, najviša zgrada na svijetu i skijanje usred pustinje, samo su neke od stvari.  Iako je grad nastao na proizvodnji nafte, ona sada sudjeluje sa samo 4 % u ukupnom nacionalnom dohotku koji iznosi preko 45 milijardi dolara. Dubai puno ulaže u infrastrukturne megaprojekte koji imaju gotovo vrlo visoke budžete, neusporedive s ičim ranije. 

dubai policij

Pored hotela Dubai, kako bi zadovoljio sve zahtjevnije turiste, gradi i brojne bazene, restorane, terene za golf pa čak i klizališta na ledu. Među najvećim projektima koje gradi Dubai su tri umjetna arhipelaga Palmini otoci (Palms) koji bi trebali postati ljetovalište za više od 250.000 ljudi. Danas je Dubai grad za veliki broj turista iz vrhova svjetske elite.

source/cazin.net