Zločesti dečko koji skuplja barbike

Džoni Dep (Johnny Depp) jučer je prosavio 57. rođendan. Posljednjih je godina zabrinjavao javnost zbog sukoba s bivšom suprugom Amber Herd (Heard, 34), pa je njegova bogata glumačka karijera ostala u sjeni toga.

Glumac je s kolegicom bio u braku tek dvije godine i razveli su se 2017., no i dalje traju sudski procesi jer ga je Amber optuživala za zlostavljanje. Isplivale su snimke koje su pokazale da je zapravo ona bila nasilna, pa mu čak odrezala dio prsta. Prema Depovim riječima, ostavljala mu je i svoje fekalije na krevetu.

Džonija je javno branila bivša partnerica, pjevačica i manekenka Vanesa Paradiz (Vanessa Paradis, 47) istaknuvši da on nikad nije bio nasilan i da ne može povjerovati u takve tvrdnje. Glumac s Vanesom ima kćerku i sina .

Dep se rodio se u američkom Ovensborou kao najmlađe od četvero djece konobarice Beti Palmer ( Betty Palmer) i civilnog inženjera Džona Depa (John). Njegova pordica se često selila i živjeli su na više od 20 različitih mjesta dok se nisu trajno smjestili u Miramaru na Floridi. Džonijevi roditelji razveli su se kada je on imao 15 godina i njegova se majka kasnije udala za Roberta Palmera, kojeg je glumac nazivao inspiracijom iako je pola života proveo u zatvoru. Čak mu je na dodjeli nagrada Gremi 2016. posvetio pjesmu.

Debitantsku ulogu imao je u hororu “Strava u Ulici brijestova”, a potom se pojavio u komediji “Privatno odmaralište” i drami “Vod smrti”. Proslavio se ulogom policajca na tajnom zadatku u srednjoj školi u seriji “21 Jump Street” i postao idol tinejdžera širom svijeta. Svojevremeno je rekao da je prihvatio ulogu samo kako bi radio s glumcem Frederikom Forestom (Frederic Forrest), koji mu je inspiracija.

Dep se istaknuo i u filmu “Edward Škaroruki”, a 1993. je snimio “Arizona Dream” s Emirom Kusturicom. Ipak, njegovu karijeru obilježila je franšiza od šest nastavaka “Pirati s Kariba”, koja je ostvarila veliki uspjeh i neki dijelovi sami su zaradili više od milijardu dolara. Džoni još ima kostim svog lika kapetana Džeka Sperova (Jack Sparrow) i nosi ga u bolnicama kako bi razveselio bolesnu djecu. 

Glumac gaji veliku strast prema tetovažama i ima ih desetke, a jednu je posvetio bivšoj djevojci Vinoni Rajder (Winoni Ryder). Nakon prekida njeno je ime izmijenio u riječi “Wino forever” (vino zauvijek)i.   

Glumca su dva puta proglasili najseksepilnijim muškarcem na svijetu, a iako je bio mnogo puta zaručen, iza sebe ima samo dva braka. Inače, ljubitelje filmova često iznenadi činjenica da Dep nije još osvojio nagradu Oskar. Bio je nominiran za uloge u filmovima “Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera”, “San za životom” i “Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta”.

Dep je svojevremeno priznao da skuplja rekvizite s filmovima koje će ostaviti svojim potomcima, a ima jednu neobičnu strast. Naime, sakuplja lutkice Barbi (Barbie), koje je zavolio dok se njegova kćerka igrala njima. Ima limitirana izdanja poput lutkice napravljene prema Bijons (Beyonce) i Lindzi Loan (Lindsay Lohan), kojoj je čak dodao narukvicu oko gležnja kad je glumica uhapšena. Navodno se njegova kolekcija sastoji od više od stotinu primjeraka.

Prethodni članakOve godine u Hrvatskoj 70 hiljada turista na otvaranju sezone, a lani 300 hiljada
Sljedeći članakCeca pozitivna na koronavirus