Zna li Orban za “Groblje heroja” u selu Haršanj

9 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Izjave mađarskog predsjednika Viktora Orbana, u kojima problematizira postojanje dva miliona Bošnjaka u BiH i njihovu integraciju u EU, naišle su na oštre reakcije u BiH. Korisnici društvenih mreža reagiraju pozivima na bojkot kupovine mađarskog ulja, ali i zanimljivom pričom koja kruži facebookom i svjedoči o Orbanovom nepoznavanju historije vlastite zemlje, pa i uloge Bošnjaka u odbrani nekada zajedničke države. Prvu lekciju mogao bi naučiti na „Groblju heroja“ u selu  Haršanj (Nagyharsány) kod Siklosa.

Ni javnost u BiH nije znala za ovo mjesto sve dok biciklista i vatrogasac Husein Imširović poznatiji kao Husein Salvatore iz Banovića nije posjetio “Groblje heroja” u kojem počiva 487 vojnika bošnjačkih regimenti iz Prvog svjetskog rata.

“U spomen hrabrim Bošnjacima”

– Leže tako zaboravljeni od svih! Ginuli su za državu u kojoj su živjeli. Bošnjaci su uvijek bili odani državama u kojima su živjeli, što smatram pozitivnim – napisao je Imširović u avgustu 2019. prenoseći i tekst sa spomen ploče sa groblja pripadnika 2. i 4. bošnjačke regimente.

U to vrijeme svi pripadnici Austrougarske vojske iz BiH zvani su Bošnjacima, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Nosili su sive fesove u ratu, a crvene u miru.

“U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama I. svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjenim” – ispisano je na spomen ploči.

U periodu Prvog svjetskog rata u sastavu Austrougarske vojske se borilo 250.000 bosanskih vojnika. Svi muškarci koji su mogli ponijeti pušku, morali su obući uniformu i otići u rat. U samoj Bosni zbog toga je vladala velika glad, jer je nedostajalo radne snage koja bi mogla obrađivati njive. Dok su očevi ginuli na frontovima, djeca su u domovini umirala od neuhranjenosti.

Najodlikovanija jedinica

Druga bošnjačka regimenta bila je najodlikovanija jedinica u čitavoj Austrougarskoj vojsci od 1914.-1918. godine. Osnovana je 1894. godine u Banjaluci. U toku rata dobila je 42 zlatne, 590 srebrenih medalja za hrabrost 1. klase i 4.300 bronzanih medalje, te 33 oficirska ordena. Danas u Grazu u čast “Drugoj bošnjačkoj regimenti” postoji spomen ploča, a jedna ulica nosi naziv “Zweierbosniakengasse” (“Ulica Druge Bošnjačke”).

Najpoznatiji marš u Prvom svjetskom ratu, pod nazivom ,,Die Bosniaken kommen / Bošnjaci dolaze”, izvođen je u čast Druge bošnjačke regimente, a komponirao ga je štajerski kompozitor Eduard Vagnes. Od 1917. godine, do danas, ne postoji veća ceremonija u čast Prvom svjetskom ratu u Austriji a da ovim maršom nije obilježena.

4. bosanskohercegovačka pješadijska regimenta osnovana je 1894. godine u Mostaru. Tokom rata dobila je 15 zlatnih medalja za hrabrost. U čast Četvrtoj bošnjačkoj regimenti podignut je spomenik u Logu pod Mangratom na istočnom obronku Rombona.

Zaćutao sam

– Koliko je naših sinova u 1. svjetskom ratu dalo svoje živote za tadašnju Austrougarsku, pa i današnju Mađarsku. Jeza me je uhvatila i zaćutao sam, nijednu riječ nisam mogao prozboriti kada sam ušao na mezarje heroja, poginulih Bošnjaka. Danas me boli Orban, koji tako govori o Bošnjacima koji su branili i njegovu državu, a podržava rušitelje Bosne – kazao nam je banovićki vatrogasac i biciklista, Husein Imširović.