Znakovi da nešto nije u redu sa zdravljem

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zdravlje je najvažnije, o tome će se, sigurno, svi složiti. Upravo je zato vrlo važno znati na vrijeme prepoznati neke znakove koje vam tijelo šalje kao upozorenje da se nešto događa.

Boja kože, problemi s usnicama, lomljivi nokti… Sve te naizgled svakodnevne stvari mogu ukazivati na veće probleme zbog kojih biste trebali potražiti savjet ljekara. Naravno, ne treba odmah stvarati paniku, ponekad je slomljeni nokat samo slomljeni nokat, ali svejedno je dobro znati prepoznati neke znakove kojima vam vaše tijelo pokušava reći – upomoć.

Lomljivi nokti i kosa

Ako su vam nokti i kosa vrlo slabi te se lako lome, moguće je da vam nedostaje vitamina B. Isto tako, ovo može ukazivati na anemiju ili probleme sa štitnjačom. Naravno, ako često koristite preparate poput laka za nokte ili često peglate kosu, problem može biti i u tome.

Krvare vam desni

Ako se prilikom četkanja zuba pojavljuje krv, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C. Također, ovo može biti znak gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa koja se može pretvoriti u iznimno bolan problem. Desni znaju krvariti i zbog lošeg održavanja oralne higijene, ali i ako koristite pretvrdu četkicu koja vam ne odgovara.

Grčevi u nogama

Ako često osjećate grčeve u nogama, to bi moglo značiti da vašem tijelu nedostaje kalija ili magnezija. Uzrok tome može biti i pretjerana fizička aktivnost, a grčeve mogu uzrokovati i određeni lijekovi.

Svrbež kože

Ovo može značiti samo da imate jako suhu kožu te da biste je trebali nahraniti, ali može i ukazivati na alergiju na neku vrstu hrane. Važno je da pratite kada vas tačno počne svrbjeti koža te da uočite postoji li neki uzorak ponašanja povezan s tim.

Loš zadah

Ako niste pojeli ništa “sumnjivo”, loš zadah može označavati upale desni, karijes, ali može biti i znak da nemate dovoljno sline u ustima te da biste trebali popiti vode.

Pospanost

Stalno ste umorni i koliko god spavate, nikako da se zaista i naspavate? Ovo, također, može biti znak anemije ili poremećaja rada štitnjače. Moguće da je uzrok i nezdrava prehrana, dijabetes, ali i stres. Također, ako se uz stalan umor osjećate nezadovoljno i tužno, uzrok bi mogla biti i depresija.

Stopala

Ako noge držite u vlažnom okruženju, povećava se mogućnost od gljivičnih infekcija zbog kojih vas noge mogu svrbjeti. Ako imate gljivičnu infekciju, primijetit ćete ljuskasti osip između prstiju ili na stopalima. Pomoći će vam krema protiv gljivica.

Debljanje oko struka

Ako ste žena čiji je obim struka veći od 80 centimetara ili muškarac čije je obim struka veći od 94 centimetra, imate rizik od obolijevanja od dijabetesa ili metaboličkog sindroma.

Avaz