vlasic
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 25, 2021 @ 22:10
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Ukoliko planirate ove sezone ići na skijanje onda morate pripremiti svoje tijelo za takav aktivan odmor.

Skijanje se ne sastoji samo od spuštanja niz ski stazu, nego uključuje i okretanje, penjanje, hodanje i padanje. To su aktivnosti i pokreti pri kojima aktiviramo različite grupe mišića, koje svaki skijaš mora naučiti kontrolisati, bez obzira na brzinu koju postiže.

Širom svijeta veliki broj ljudi uživa u skijanju zbog osjećaja slobode na padinama, krajolika, rekreativnih benefita i mnogih drugih pogodnosti zbog kojih je skijanje puno više od oblika rekreacije. Doduše, za razliku od većine rekreativnih sportova, skijanje nije aktivnost s kojom ćemo podizati nivo treniranosti ili tjelesne spreme. Upravo suprotno, budite u formi i potpuno fizički spremni prije nego što sezona skijaških radosti počne.

Dva do tri mjeseca pred početak skijaške sezone poželjno je početi s izvođenjem ciljanih vježbi namijenjenih jačanju mišićnih grupa koje se intenzivno koriste tokom skijanja ili boardanja. Takvom pripremom osiguravamo ugodan boravak na snijegu i uživanje u zimskim sportovima s minimalnom mogućnošću povrede:

Tekst se nastavlja nakon reklame
  • Kardiovaskularni trening kao osnova našeg treninga, zavisno od stepena naše fizičke spreme. Riječ je o dugotrajnoj aktivnosti poput jogginga, orbitrek sprava ili intervalnom treningu koji će nas najefikasnije pripremiti za skijaška iskušenja.
  • Klasični trening snage za jačanje cijelog kinetičkog lanca koji će se fokusirati na osnaživanje mišića nogu i adekvatnu pripremu gornjeg dijela tijela.
  • Funkcionalni trening snage za core mišiće, vitalni dio tijela koji povezuje donji i gornji dio tijela, te će uveliko uticati na naše performanse na snijegu.
  • Trening fleksibilnosti fokusiran na mišiće nogu i trupa. Redovnim i kontrolisanim istezanjem, naše tijelo će biti gipkije i manje podložno povredama od padova i eventualnih sudara.
  • Trening propriocepcije i balansa koji ima dvostruku ulogu, pripremu tijela za nestabilne i nepredvidive uslove, te prevenciju povreda (posebno kolateralnih ligamenata koljena).
  • Specifični skijaški i pliometrijski trening koji simuliše stvarne skijaške pokrete, razvija eksplozivnu snagu i brzinu nogu te jakost nogu i cora potrebne za skijanje na višem stepenu.

Sa takvim treninzima, koji su sasvim dovoljni za prosječnog rekreativca, osiguraćete dobru kondiciju, ugodno se osjećati, spriječiti upale mišića nakon skijanja, a aerobne vježbe će vam dobro doći kao trening disajnog i kardiovaskularnog sistema kako bi se lakše adaptirali na nadmorske visine i dugačke napore.

Nakon skijanja je obavezno da istegnete noge i one mišićne grupe gdje osjećate najviše zamora i upalu. Pokušajte potpuno opustiti noge i rukama protresti mišiće da biste ih olabavili.

LIDER