Znate li koja je bila najposjećenija društvena mreža u ovoj godini?

065aaf568a8372b17b2e0a3155d6b095
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

TikTok je prestigao Facebook i Google na vrhu top ljestvice najposjećenijih web stranica ove godine.

Tako pokazuju podaci firme Cloudflare, koja prati mrežne aktivnosti, a njihov rang se temelji na tome koliko je web prometa generirala web stranica u određenoj godini. Njihovi podaci pokazuju da je TikTok najposjećenija web stranica i društvena mreža.

TikTok je osmislio kineski startup 2016. a 2020. počela mu je rasti popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako ova popularna društvena mreža već godinama raste, ovo je prvi put da je prešla sedmo mjesto na Cloudflareovoj ljestvici.

– TikTok je 17. februara 2021. zauzeo prvo mjesto na jedan dan. Već u martu, TikTok je imao još nekoliko dana na prvom mjestu, a onda i u maju, ali je nakon 10. augusta 2021. preuzeo vodstvo u većini dana – napisali su iz Cloudflarea u postu na svom blogu.

Iako je TikTok zauzeo prvo mjesto kao najposjećenija društvena mreža, Facebook i dalje ima najveći broj korisnika, s 2,9 milijardi mjesečno aktivnih korisnika u septembru i 1,9 milijardi dnevnih korisnika. Prema Cloudflareovim podacima, TikTok ima više od milijardu korisnika mjesečno, a veliki dio njih su djeca i tinejdžeri.

Usprkos velikoj popularnosti, TikTok je izazivao i određene kontroverze. U oktobru je školski okrug u Tennesseeju okrivio TikTok za niz vandalskih incidenata u učionicama, kupatilima i hodnicima. Neka djeca su pretrpjela ozbiljne povrede nakon prihvaćanja izazova s TikToka, a društvena mreža je došla u sukob i s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom jer je njegova administracija zabranila TikTok zbog zabrinutosti da je kineska vlada koristila aplikaciju za prikupljanje ličnih podataka o Amerikancima. Predsjednik Joe Biden ukinuo je Trumpovu zabranu u junu.