Portal 072info

Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

Image: 0164723082, License: Royalty free, Man exhaling cigarette smoke on black background, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Place: Cork, Ireland, Credit line: Profimedia.com, Wavebreak

Evo šta se događa u tijelu u određenom razdoblju nakon prestanka pušenja:

20 minuta nakon prestanka – Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini.

12 sati nakon prestanka – Smanjit će se količina ugljikova monoksida zahvaljujući čemu se razina kisika vraća na normalnu. Ugljikov monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. On se lako lijepi za stanice zbog čega im otežava povezivanje s kisikom, što rezultira kardiovaskularnim problemima.

24 sata nakon prestanka – Pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati.

48 sati nakon prestanka – Pušenje šteti živčanim završecima u nosu i ustima te prigušuje osjetila okusa i mirisa. U roku od samo 48 sati od prestanka pušenja, živčani završetci počinju rasti, a osjeti okusa i mirisa počinju se poboljšavati.

Tri dana nakon prestanka – Tijelo će se potpuno očistiti od nikotina, no posljedice ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolje, vrtoglavice i grčeva.

Sedam dana nakon prestanka – Cigarete uzrokuju žute zube, loš zadah i povećavaju rizik od infekcija usne šupljine. U roku od sedam dana od prestanka pušenja, počet ćete vidjeti i osjećati razliku u ustima.

Dvije do tri sedmice nakon prestanka – Poboljšat će vam se cirkulacija, pluća će se oporaviti i lakše ćete disati.

Mjesec dana nakon prestanka – Unutar mjesec dana od prestanka pušenja, mnogi receptori nikotina u mozgu će se vratiti u normalu, čime će se prekinuti ciklus ovisnosti.

Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka – Pluća će biti mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti smanjiti će se za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka – Rizik od srčanog udara bit će isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka – Za pola se smanjuju rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti na istoj je razini kao kod nepušača, pišu 24sata.hr.

Podijelite članak
  • 51
    Shares