Znate li na šta ste pristali: Instalirali ste Facebook Messenger?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Facebookov Messenger izgleda kao odlična aplikacija koja će na jednom mjestu zadržati svu privatnu komunikaciju s vašim prijateljima, ali postoji dobar razlog zašto su je odvojili kao zasebnu aplikaciju.

Iz Facebooka kažu kako im je lakše da skaliraju i održavaju posebnu aplikaciju, što je djelomično istina, ali kompanija nije naglasila što se sve skriva u uvjetima korištenja koje niko ne čita.

Naravno, kad bi Facebook sve rekao, niko ne bi koristio aplikaciju.

Milijardu ljudi koristi Facebook na mobilnim uređajima, pravom rudniku za oglašivače. Aplikacija je besplatna, ali ipak ne dolazi bez određenih skrivenih “troškova”.

Vaše informacije prodaju se oglašivačima koji jasno mogu naciljati oglas prilagođen upravo vama.

Sve “besplatne” aplikacije mi platimo na ovaj ili onaj način. Huffington Post je zavirio malo dublje u uvjete korištenja Messengera i otkrio prilično nezgodne stvari kojih niste ni svjesni, a dopustili ste Facebooku da se koristi njima.

Sada imate dvije opcije, obrisati aplikaciju i koristiti se mobilnom verzijom Facebooka ili jednostavno uopće ne koristiti Facebook na telefonu, piše Zimo.

U nastavku možete pročitati samo neke stvari koje ste “poklonili” svemogućem Facebooku:

– Omogućava aplikaciji promjenu stanja mrežnog povezivanja
– Omogućava aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamjerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde stvarajući time trošak na vašem računu.
– Omogućava aplikaciji slanje SMS poruka. Zlonamjerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.
– Omogućava aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućava aplikaciji snimanje zvuka u bilo kom trenutku bez vaše suglasnosti.
– Omogućava aplikaciji slikanje i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućava aplikaciji korištenje fotoaparata u bilo koje vrijeme bez vaše potvrde.
– Omogućava aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućava aplikacijama čuvanje podataka iz popisa poziva i zlonamjerne aplikacije mogu dijeliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.
– Omogućava aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na vašem uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mailove ili komunicirali na druge načine s određenim pojedincima.
– Omogućava aplikaciji čitanje ličnih podataka profila koji su pohranjeni na vašem profilu kao što su vaše ime i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identificirati osobu i može poslati vaše podatke drugima.
– Omogućava aplikaciji pristup telefonskim podešavanjima uređaja. Ova dozvola omogućava aplikaciji da utvrdi broj telefona i identifikacijski broj uređaja.

Radiosarajevo.ba