ZNATE LI ŠTA JE ZDRAVO: Koji od ova tri žumanjaka vam izgleda normalno?

Boja žumanjka mnogo otkriva o kokoši i njenom zdravstvenom stanju. A za većinu jaja na našem stolu, dijagnoza baš i nije idealna.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Većina nesilica čitav život ne vidi sunca, zatvorene su 24 sata na dan u kavezu. Niti “domaća proizvodnja” ne garantira da je kokica slobodno zobala zrnevlje po dvorištu. Želite li biti sigurni, pogledajte žumanjak.

Većina jaja kupljenih u trgovini izgleda poput žumanjka u sredini – tanki, svijetložuti žumanjak otkriva ne baš zdravu ishranu kokoši.

Iako izgleda neobično, gusti tamnonarančasti žumanjak je itekako poželjan. “Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju priliku jesti hranu s pigmentom, a taj pigment prenose na žumanjak”, objašnjava dr. Hilary Shallo Thesmar, ravnateljica Zavoda za sigurnost i hranjivost jaja.

Omjer makronutrijenata ( masti i bjelančevina) istu u svim jajima bez obzira na boju, tamniji žumanjak često je znak ksantofila i omega 3 masnih kiselina. Ksantofili, blagotvorni za cirkulaciju, kokoš pojede s lisnatim povrćem poput špinata i kelja, a omega 3 masne kiseline s lanom.

U konačnici, jedući jaja iz slobodnog uzgoja čovjek dobiva više vitamina A,D i E i to u obliku u kojem ga najlakše iskoristi. Osim toga, zdravo jaje bogatije je i beta-karotenom i omega 3 masnim kiselinama.

072INFO TV