Znate li za koga je u fudbalu navijao Meša Selimović?

Prije tačno 46 godina, jedan od naših najvećih književnika Meša Selimović popunio je upitnik jednog od tada najpopularnijih jugoslavenskih magazina Čik.

Ovaj magazin, podsjećamo, bio je časopis za mlade koji je, kako su godine prolazile, postajao nešto što je trebalo seksualno vaspitati jugoslavensku omladinu. Prvenstveno, 1968. kada je izašao prvi broj, trebao je biti posvećen enigmatici, ali se dvije godine kasnije nekako okrenuo erotici.

A, 1969. godine u maju, Selimović je odgovorio na nekoliko pitanja koje mu je poslao ovaj magazin – originalni tekst možete pogledati naYugopapiru.

Selimović je tada odgovarao na nekoliko pitanja koja podsjećaju na onastara, spomenarska pitanja, pa je tako u rubrici kosa napisao “Ono što je ostalo – plava”. Saznajemo i da mu je omiljeno doba dana sumrak, septembarska subota omiljeni dan i mjesec, cvijet tulipan, a životinja – konj.

Zabilježio je i pčelu i broj sedam, od stranih zemalja istaknuo je Italiju, ali od stranih gradova navodi Pariz. Romantika mu je omiljeni stil, antika historijski period, a ruski vojskovođa i strateg Mihail Ilarionovič Kutuzovomiljena historijska ličnost.

Kao boravište je naveo Sarajevo (tek će dvije godine kasnije preseliti u Beograd), otkriva i da mu je upornost kvalitet, a mana to što je prgav. Selimović navodi i da nije sujevjeran, da ga plaše intrige, da je razočaran u ljude i da ga najviše nervira aktivna glupost. Uzbuđivala ga je istinska dobrota, volio je piti vodu, pušio je i cigarete Kent, a od omiljene garderobe naveo je “sportsku”.

Selimović je naglasio i da voli fudbal, a na pitanje “za koga navijate”, napisao je: Željezničar i Sarajevo.

Zanimljivo je da je uživao u kibernetici – nauci o komunikaciji među složenim sistemima, bilo živim bićima ili mašinama, od filozofa je izabrao Aristotela, a Shakespearea među dramskim piscima. Petar Iljič Čajkovski mu je bio omiljeni kompozitor, a slikar Predrag Peđa Milosavljević, umjetnik, novinar i diplomata koji je uglavnom slikao samo gradove u kojima je živio.

Selimović je od glumaca volio Ljubu Tadića, poznatog pozorišnog i filmskog glumca, a od glumica je istaknuo Miru Stupicu. Jovan Putnik, višegodišnji profesor psihologije na Akademiji za pozorišnu umjetnost u Beogradu, bio mu je omiljeni režiser, a najdraži film Blago Sijera Madre, američko remek-djelo iz 1948. u kojem su Humphrey Bogart i Tim Holt glumili dvojicu Amerikanaca koji tragaju za zlatom u Meksiku.

Američki tenor Mario Lanza bio mu je omiljeni pjevač, a Melanija Bugarinović – beogradska Karmen kako su je zvali – najdraža pjevačica.

Radiosarajevo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE