Znate li za šarmantnu Francusku ulicu u Istanbulu

Screenshot 1 9

Istanbul je očaravajući grad na dva kontinenta, a kao pravi megapolis svakog posjetitelja ostavlja bez daha. Među brojnim poznatim znamenitostima u Istanbulu se skriva romantična Francuska ulica.

Područje Beyoglua skriva šarmantnu Francusku ulicu koja stepenicama povezuje četvrti Beyoglu i Tophane. Kompletna ulica je pješačka zona, a smještena je iza srednje škole Galatasaray. Ulica je duga sto metara, a sadrži trgovine, galerije, slastičarne, kafiće i restorane sa francuskom kuhinjom.

Ulica je nedavno preimenovana u Alžirsku ulicu, nakon što je Francuska prihvatila navode o armenskom genocidu. Stanovništvo je zatražilo da se ulica imenuje kao Alžirska ulica, ujedno i njen izvorni službeni naziv. Danas se fraza Francuska ulica koristi samo na ulazu nekih preduzeća.

(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Francuzi su u 19. stoljeću živjeli u ovom području. Na području Beyoglua, Francuzi su osnivali kafiće, kina i pozorišta. Ulicu su potpuno renovirali pariski arhitekti projektom koji je obuhvatio renoviranje zgrada i stepenica.

Obnova ulice francuskih stručnjaka dala je dodatnu autentičnost i poseban šarm ovoj ulici u srcu Istanbula. Objekti koji se sada nalaze u ulici nadahnuti su Francuskom.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakMuž pomogao ženi da se uda za ljubavnika
Sljedeći članakPet razloga zaštio mašina za suđe ne pere dovoljno dobro