Znate li zašto su putnički avioni skoro uvijek bijele boje?

avion
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poneki primjerci “nebeskih ptica” dolaze u raznim bojama i šarenim izdanjima, ali na gotovo 99 posto svih putničkih aviona u potpunosti prevladava bijela boja. Razloga je nekoliko, ali kao i uvijek, najvažniji su oni – bezbjednosne prirode.

Naime, na bijeloj boji najlakše se uočavaju pukotine, curenje ulja i razni ostali problemi koji se mogu dogoditi u slučaju da je avion neispravan, a tako se može najbrže riješiti kvar.

Također, bijela boja najbolje odbija svjetlost i toplinu, što je prilično bitno jer smanjuje zagrijavanje aviona. Uz sve to, bijela je jedna od boja koje je najlakše primijetiti na nebu, u slučaju ružnog vremena. Uz sve to, ovo je i jedina boja koja ne blijedi.

Naravno, postoje i ekonomski razlozi, jer je bojenje aviona dugotrajan i prilično skup posao, a uz navedene prednosti bijele zaista ih i nema smisla bojiti. Za bojenje u pravilu treba između dva dana i dvije sedmice, zavisno od budžeta kojim kompanija raspolaže. Uz sve to, istraživanja su pokazala kako je “obojene” avione kasnije teže i prodati, pa je i to jedan od razloga zbog kojih su avioni bijeli.

GODISNJICA
MARKETING