Portal 072info

Zova je vijekovima u službi čovječanstva, berite je

Ovo doba godine je pogodno za cvjetanje zove, pa stoga nemojte gubuti vrijeme nego se zaputite izvan grada gdje je čisto i nema vozila i potražite zovu.

Od njenih cvjetova možete praviti ukusne čajeve, sokove, sirupe. Ukoliko niste znali, zova spada među najstarije i najljekovitije biljke Evrope. Kažu da je vijekovima u službi čovječanstva. Hipokrat je znao govoriti da mu zova može zamijeniti sve lijekove. Stari Evropljani i Indijanci koristili su zovu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Cvjetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja. Zbog toga zova se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma. Zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Zova ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda. Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Uvarak od zove

Jednu kašićicu sitno nasjeckanog korijena zove kuhajte u šoljici vode najmanje 20 minuta. Ovu količinu popijte tokom dana kao lijek za brzo mršavljenje.

Čaj od zove

Dvije čajne kašičice suhih zovinih cvjetova prelijte s 1/4 litre kipuće vode i nakon deset minuta procijedite. Taj čaj možete koristiti preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.

Faktor.ba

Podijelite članak