h 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez osuđen je nepravosnažno na šest mjeseci zatvora za krivično djelo davanja lažnog iskaza.

U izjavi za portal „Avaza“ Helez kazao je da još nije dobio presudu, ali nam je pojasnio o čemu je riječ.

– Vjerovali ili ne, dvojica ljudi posvađali su se na ulici, tu nije bilo ni fizičkog kontakta, ništa. Ja sam svjedočio, čak i nisam rekao da se oni nisu svađali. Tog osude protiv kojeg sam svjedočio da plati 200-300 maraka. Meni tada podnesu krivičnu prijavu za lažno svjedočenje i eto sad šest mjeseci zatvora. To je prvostepena presuda – kazao nam je Helez.

Ističe da je u pitanju odmazda.

– Ja sam tu ženu, koja me tužila prijavio. Slučaj je iz 2015. godine i oni su se sad toga sjetili. Njena sekretarica uzimala je ljudima novac. Naime, kada plaćaju kazne, recimo kazne vas novčano, ona nazove ljude  da u Sud dođu i plate. Ako je kazna, recimo 2.000 ona njima uzme 1.500 KM. Ona je te pare osam, deset godina uzimala sebi. Prijavio sam to komisiji, VSTV-u.  U periodu kad su je trebali suspendovati dobije odluku da radi u Sudu. Ona podigne kredit da bi to vraćala. To je jedna mafija, ja se borim protiv toga – ističe Helez.

Nada se da će na Kantonalnom sudu ova presuda pasti.

– Šest svjedoka je svjedočilo isto kao i ja i njima ništa, samo meni ova kazna. Ona je meni kao odmazdu napravila ovo.  Nigdje u svijetu nema za lažno svjedočenje ovolika kazna. Ovaj Efendić ubio čovjeka pa dobio uslovno šest mjeseci. U pitanju je klasična odmazda – dodaje Helez.