Portal 072info

ŽUSTRA REAKCIJA AKOP-a: Zašto građani BiH, njih 2/3, jedini u Evropi nisu mogli gledati EuroBasket?

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Udruženje kablovskih operatera Bosne i Hercegovine (AKOP) upozorava javnost i institucije BiH na zloupotrebu TV prava na prenose sportskih događaja koja se u protekle tri sedmice posebno očitovala u prisiljavanju operatera da umjesto prenosa utakmica EuroBasketa građanima ponudi crne ekrane, uz napomenu da je BiH jedina država u Evropi kojoj se to dogodilo.

U državama iz okruženja – Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj navedene utakmice su uživo prenosili domaći TV kanali. U BiH je to pravo domaćim televizijskim kućama bilo uskraćeno, pa su građani bili onemogućeni da ih prate. Tačnije, od 1.200.000 domaćinstava u BiH, samo 370.000 imalo je mogućnost praćenja utakmica, a ekrani ostalih 800.000 domaćinstava (ili 2/3 države) bili su zatamnjeni.

 

Do ovoga je došlo zbog zloupotrebe TV prava na prenose sportskih sadržaja tako što je ekskluzivno pravo emitovanja putem zemaljskih predajnika u BiH kupila luksemburška kompanija “United media” (iza koje se krije srbijanski tajkun, Dragan Šolak, op.aut.) iako nema nijednog zemaljskog predajnika u BiH. Shodno tome, ne emituje nijedan zemaljski/terestrijalni TV signal.

 

Bez obzira na to “United media” nije htjela prodati zemaljska TV prava na Eurobasket ni jednoj domaćoj TV stanici koja svoj program emituje zemaljskim putem. Zato su za BiH kupljena prava za zemaljsko emitovanje, ostala zaključana u fioci i nisu omogućena građanima, a pokušaji domaćih televizija da otkupe prava i emituju utakmice bili su ignorisani.

 

Pravo na praćenje prenosa uživo važnih događaja od interesa za javnost osnovno je ljudsko pravo i zagarantovano je odredbom  člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, što je građanima BiH evidentno uskraćeno.

 

Evropska rezolucija o prekograničnom emitovanju (potpisale su je sve države Evrope kao i BiH) u članovima 9. i 9. a daje svakoj državi pravo da za prenose događaja koji su u javnom interesu može na teritoriji svoje države preuzeti sve mjere ograničenja u posjedovanju ekskluzivnih prava, što naša država nije iskoristila u korist građana.

 

AKOP u BiH je u ime kablovskih operatera Bosne i Hercegovine uložio sve razumne napore, da do crnih ekrana ne dođe. Dodatno su, istaknute članice AKOP-a, obezbijedile novac za domaće TV kuće da se pomenuta prava za Eurobasket kupe, da bi svi građani BiH mogli gledati prenose utakmica, nevezano u kom dijelu BiH žive, ili za nacionalnost i izbor reprezentacija koje žele gledati. No, i pored tog napora crni ekrani su se dogodili.

 

Uskraćivanje prenosa Eurobasketa nesporno predstavlja ugrožavanje javnog interesa države i građana BiH, te primjer nedozvoljenog zatvaranja tržišta u BiH.

 

Zato u AKOP-u očekujemo da će se nakon ovog događaja utvrditi ko su oni koji su mogli i trebali spriječiti “United mediu” da zaključa prava u ladicu.

 

Odgovornost zbog nečinjenja je veća zbog činjenice da je kompanija “United media” (koja je nedozvoljenom kupovinom prava prouzrokovala crne ekrane) već dva puta kažnjavana od Konkurencijskog savjeta BiH zbog zloupotrebe dominantnog položaja na području prenosa sportskih događaja visoke gledanosti.

 

Podsjećamo,radi se o kompaniji koja već pet godina nije izvršila pravosnažne presude Suda BiH koji joj nalaže da prekine sa gore navedenim zloupotrebama.

 

AKOP u BiH u ime svojih članica – kablovskih i IP operatora u BiH – izražava puno razumijevanje potrebe za sportskim prenosima namijenjenim svim generacijama ljubitelja košarke širom BiH, koje su odrastale uz svjetske legende ovog sporta: Krešom Ćosićem, Mirzom Delibašićem, Draženom Petrovićem, Draženom Dalipagićem, i svim onim zlatnm reprezentativacima koje su taj sport napravili životnom potrebom i navikom građana cijele ove regije, a samim tim i BiH. Uz to ne zaboravljamo da je prvi evropski klupski prvak sa teritorije bivše Jugoslavije bila upravo sarajevska Bosna, predvođena Bogdanom Tanjevićem, prije uspjeha Cibone, Jugoplastike i Partizana.

 

BiH je bila prva u široj regiji koja je dala Evropskog klupskog prvaka u košarci i neprihvatljivo je da bude prva i jedina država u Evropi kojoj se oduzima pravo gledanja prenosa košarkaških utakmica.

 

Stoga pozivamo javnost i institucije BiH da se utvrdi ko nije postupao sa dužnom pažnjom i nije izvršio obaveze iz svoje nadležnosti, čime je omogućio da se ekrani zatamne tokom prenosa utakmica.

Podijelite članak