Zvizdić o “crvenim linijama” Osmorke: To su državna imovina i NATO integracije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (NiP) komentirao je proces uspostave vlasti na državnom i nivou FBiH te nedavnu odluku Ustavnog suda BiH o brisanju iz zakona termina “zajedničke institucije”.

Zvizdić smatra da je odluka Ustavnog suda o zabrani korištenja termina “zajedničke institucije” izuzetno značajna zato što je to još jedna potvrda da BiH kao država ima historijski kontinuitet te suverenitet.

“Sada je potpuno jasno da postoje samo državne institucije, da jedina BiH kao država ima svoj historijski kontinuitet, suverenitet i teritorijalni integritet, a da su entiteti samo administrativno-teritorijalne jedinice unutar BiH”, kazao je.

Smatra Zvizdić i da će novi saziv Vijeća ministara biti potvrđen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

“U srijedu će na sjednici Predstavničkog doma biti potvrđeno Vijeće ministara BiH. Svi prethodni koraci su završeni. Uprkos negodovanjima Vijeće ministara će biti potvrđeno. I ako bi jedan zastupnik iz SNSD-a bio protiv ovog sastava Vijeća ministara još uvijek postoje 22 zastupnika koalicione većine što je dovoljan broj da Vijeće ministara bude potvrđeno na sjednici u srijedu”, istakao je.

Mišljenja je i da je Osmorka vrlo stabila na nivou Federacije BiH.

“Govorimo o sklopu većeg broja stranaka koje su napravile koaliciju sa željom da ostvare neki napredak i progres i naravno da nemaju isto mišljenje o brojnim temama. To su uobičajene stvari koje se dešavaju unutar svake vlade i ne može se govoriti o bilo kakvom raskolu”, rekao je Zvizdić tokom gostovanja u programu FTV-a.

Ističe da se od Vlade FBiH očekuje ozbiljan progres u oblasti ekonomskog razvoja, novih investicija, otvaranja radnih mjesta, ali i sprovdedba ozbiljnih reformi.

“U ovome trenutku Osmorka je vrlo, vrlo stabilna kada govorimo o federalnom nivou i ja sam sasvim siguran, bez obzira na najavljene moguće blokade koje određene partije nastoje provesti kada govorimo o imenovanju Vlade FBiH, da će se do kraja februara kompletan proces završiti”, smatra Zvizdić.

Istakao je i da koalicija stranaka kojoj pripada ima jasno definisane crvene linije.

“Riječ je o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i riječ je o svim prerogativima koji čine državu BiH. Riječ je o pitanjima kao što su evropske integracije, NATO integracije, državna imovina, socio-ekonomske reforme itd.”, zaključio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Dodao je kako od SDA očekuje da poštuje načela parlamentarne demokratije i da kao stranka pokaže “veći nivo političkog dostojanstva” naglašavajući kako u ovome trenutku SDA nema koalicioni kapacitet za formiranje Vlade FBiH”.

GODISNJICA
MARKETING