Zvizdić: Tražimo od Novalića matematički precizne odgovore

de

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjednika Naroda i Pravde zatražio je od premijera Vlade Federacije BiH da građanima, matematički precizno, odgovori na niz konkretnih pitanja.

Kako se navodi u saopćenju za javnost stranke Narod i pravda ”premijer Federacije FBiH Fadil Novalić (SDA) utvrdio je da zahvaljujući njemu i Vladi na kojoj je na čelu građanima Federacije FBiH, danas je znatno bolje nego prije osam godina.”

Iz ove stranke tvrde da je Novalić bio ”prinuđen da sumnjivim obećanjima za proračun traži podršku od zastupnika Parlamenta Federacije BiH.”

Neprimjeren napad na Konakovića

Denis Zvizdić osudio je neprimjereni Novalićev napad na Konakovića, smatrajući da je time otišao ispod digniteta dužnosti koju obavlja, te zatražio od Novalića da matematički precizno odgovori na pitanje šta je sa realizacijom 100 prioritetnih projekata Vlade FBiH koji su prije skoro osam godina proglašeni najvažnijom strategijom investicionog i ekonomskog razvoja FBiH.

– Koliko je poslije skoro osam godina i velikih proračuna Federacije BiH započeto projekata? Odgovor je: manje od deset posto. To je rezultat i učinak tih velikih obećanja. Hajde da samo nabrojimo neke od tih, tad pompezno najavljenih projekata, nosioca ekonomskog i gospodarskog razvoja i napretka FBiH.

Da li je završena vjetroelektrana u Konjicu? Ne treba nam matematika, odgovor je – ne. Vjetroelektrana u Bihaću? Ne. Vjetroelektrana na Vlašiću? Ponovo je odgovor – ne. Plinovod od Travnika do granice sa Hrvatskom? Ne. Toplovod Kakanj-Sarajevo? Ne. Toplovod Tuzla-Živinice? Ne. Hidroelektrana Unac, da li je započeta ili završena? Ništa od toga.

Što je sa cementarom u Banovićima? Ništa. Što je sa blokom osam u Kaknju? Ništa. Što je sa brzom cestom Lašva-Jajce i spajanjem Unsko-sanskog kantona sa ostatkom BiH brzom cestom? Ništa. Što je sa brzom cesto Žepče-Tuzla i Tuzla-Orašje? Ništa. Što je sa godinama najavljivanim zakonima o porezima i doprinosima? Ništa. Sve je to ostalo mrtvo slovo na papiru, ili je to za nas neka viša matematika – poručio je Zvizdić.

Nesposobnost vladajuće koalicije u Federaciji

Prema njemu, nije riječ ni o kakvoj višoj matematici već o običnoj nesposobnosti vladajuće koalicije u Federaciji BiH.

– To je nesposobnost da se u ključnim sektorima, poput energetskog i prometnog, naprave ozbiljni mjerljivi rezultati. I to neće moći pokriti i sakriti ni milijun maraka novca građana koje, kako sam pročitao, Vlada Federacije BiH na čelu sa Novalićem planira uložiti u popravljanje vlastitoga imidža.

A mi ćemo nastaviti postavljati ovakva pitanja i tražiti ozbiljne odgovore i sačuvat ćemo politički nivo u ophođenju i komunikaciji, uprkos prizemnoj retorici i kočijaškim saopćenjima – kazao je Zvizdić na kraju.

 

IZVORAvaz
Prethodni članakCaru nije svejedno što su ga zbog Dalile nazvali Fikret (VIDEO)
Sljedeći članakTrovanje 22 djece: Direktorica SRC Ajdinovići osuđena uvjetno