11 problema koje rješava banana

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Poznato je da banane sadrže prirodne šećere – saharozu, fruktozu i glukozu kombinirane s vlaknima. Zahvaljujući svojim sastojcima daju nam energiju, i to vrlo brzo nakon što ih pojedemo. No, za šta su sve korisne banane?

Depresija

Prema istraživanju provedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osjećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, tzv. hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini sretnijima.

PMS: Zaboravite na pilule, jedite banane. Vitamin B6 kojime banana obiluje regulira nivo glukoze što direktno utječe raspoloženje.

Anemija

Velike količine željeza u bananama omogućavaju i stimuliraju proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlječenju.

ČITAJ JOŠ:  Ćevapi se smjestili na 13. poziciju među stotinu najboljih jela na svijetu

Krvni pritisak: Ovo jedinstveno voće obiluje kalijem, a sadrži malo soli, što je idealan omjer u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lijekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišteni za proizvodnju lijekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.

Mozak

Dvije stotine učenika Twickenham škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kaliju iz banana.

Zatvor

Bogate vlaknima banane pomažu u normalnom radu crijeva bez upotrebe laksativa.

Mamurluk

Jedan od najbržih načina umanjivanja mamurluka jeste banana milkšejk, zaslađen medom. Banana umiruje stomak i uz pomoć meda nadoknađuje nivo šećera u krvi, a mlijeko umiruje i hidrira organizam.

ČITAJ JOŠ:  Ne bacajte iscijeđen limun: Zaledite koru i iskoristite kasnije

Žgaravica

Banane svojim sastojcima prirodno djeluju protiv kiselosti organizma, što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv žgaravice.

Jutarnja mučnina

Banana kao užina pomaže u održavanju idealnog nivoa šećera u krvi čime direktno umanjuje šanse za jutarnje mučnine.

Ujed komarca

Prije nego posegnete za kremama i drugim sredstvima za umirivanje nakon uboda, protrljajte mjesto uboda unutarnjom stranom kore banane. Mnogi su potvrdili da je olakšanje nevjerovatno i da sesmanjuje otok i iritacija.

Živci

Banane obiluju B vitaminom koji umiruje nervni sistem. Umjesto obrađene preslatke i masne hrane, u stresnim trenucima ili poslije njih, organizmu je neophodno osigurati nivo šećera u krvi za šta su banane idealne kao izvor ugljikohidrata.

ČITAJ JOŠ:  Zova liječi bronhitis, zapušene sinuse, popravlja imunitet

Čir

Banane se koriste kao hrana koja pomaže kod crijevnih oboljenja zbog svog mekog sastava i glatkoće. To je jedino voće koje je dozvoljeno jesti bez opasnosti čak i kod najtežih oblika oboljenja. Banane neutraliziraju kiselost organizma i umanjuju nadraženost, stvarajući oblogu u unutrašnjosti želuca.

Kontrola temperature

U mnogim kulturama banane se koriste kao sredstvo za rashlađivanje, čak i kod trudnica. Na Tajlandu trudnice jedu banane kako bi bile sigurne da će se beba roditi s normalnom temperaturom.

Banane su, dakle, prirodni lijek za različita stanja i oboljenja, piše Worldobserveronline.com.

Možda je vrijeme da se dobro poznata fraza promijeni pa da kažemo – jedna banana na dan, ljekara drži iz kuće van!

072INFO TV