Vakcine kasne, opasna gripa stigla

Vakcine kasne, opasna gripa stigla

Sezonska gripa već je registrirana u Bosni i Hercegovini. Ove godine virus je poranio, a prema upozorenjima stručnjaka, ovo neugodno sezonsko oboljenje, koje ponekad zna biti smrtonosno, moglo bi uzeti mnogo više maha nego ranijih sezona.

Razlog za to je kašnjenje vakcinacije, jer domovima zdravlja nisu na vrijeme dostavljene doze.

– Već imamo prvi slučaj gripe. Kod pacijenta je potvrđen virus tip A (H3), a javio se ljekaru sa simptomima respiratorne bolesti – potvrđeno nam je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Manje doza  

Prošle zimske sezone, do kraja februara, u FBiH je od komplikacija vezanih uz gripu umrlo 12 osoba, dok je evidentirano više od 30.000 oboljelih, podaci su Zavoda.

Lani je virus počeo cirkulirati u decembru i zadržao se do sredine marta. No, zabrinjavajuće je upozorenje stručnjaka da bi gripa ove sezone mogla uzeti više maha, jer se uveliko kasni s vakcinacijom.

Domovima zdravlja u FBiH do sredine novembra vakcine nisu bile dostavljene, jer je dobavljač kasnio s nabavkom, pa su kasno poslane na ispitivanje Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače, program obavezne vakcinacije starta početkom novembra, a dodatno zabrinjava i to što je ove godine nabavljeno manje doza.

– Dok su se godinama nabavljale velike količine vakcina u BiH, sada ih nabavljaju tek toliko da pokriju vakcinisanje rizičnih grupa. Bitno je napomenuti i da je vakcinacija trebala početi barem dvije sedmice ranije, kako bi se organizam na vrijeme pripremio za virus – kaže „Avazov“ izvor.

Specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KS Alma Bungur kazala je za „Avaz“ da će vakcinacija protiv gripe za sezonu 2018/2019. biti provedena četverovalentnom vakcinom koja, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, u svom sastavu ima dva podtipa virusa A i dva tipa virusa B.

Rizične grupe  

Do prošle godine u BiH su nabavljane trovalentna vakcina koje su se sastojale od dva virusa iz influence A i jednog virusa iz grupe B.

– Vakcina se, kao specifična mjera zaštite, posebno preporučuje svim rizičnim kategorijama stanovništva i jedina je zaštita od gripe – kazala je Bungur.

Uoči potencijalnog novog naleta gripe kontaktirali smo nekoliko domova zdravlja i bolnica u BiH, gdje nam je potvrđeno da im se posljednje dvije sedmice javlja veći broj bolesnika zbog problema s dišnim sistemom, a neki od njih imaju upalu pluća.

U HNK 2.350, a KS 8.000 doza  

Zavod za javno zdravstvo USK ove je godine nabavio 3.000 doza koje su distribuirane svim domovima zdravlja u tom kantonu. Kako je za „Avaz“ kazala epidemiolog Zarina Mulabdić, odziv građana na vakcinaciju je zadovoljavajući.

U Livanjskom kantonu za 700 doza vakcina izdvojeno je 10.000 KM. Na području HNK s vakcinacijom su počeli 19. novembra, a resorno ministarstvo za ovu je sezonu osiguralo sredstva za nabavku 2.350 doza, dok je u KS nabavljeno 8.000 doza, što je Zavod platio oko 89.000 KM.

AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE