WHO: Ako ćemo gomilati vakcine, dogodit će se tri velika problema

WHO: Ako ćemo gomilati vakcine, dogodit će se tri velika problema

Bogate zemlje koje se prepiru zbog  vakcina protiv covida-19 moraju razmotriti situaciju u siromašnijim dijelovima svijeta, rekla je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši da gomilanje doza vakcina održava pandemiju živom.

Zvaničnici WHO-a iznijeli su stav nakon što je Evropska komisija rekla da je dogovorila plan kontrole izvoza vakcina iz Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, rekavši da je tako morala postupiti kako bi osigurala vlastite zalihe.

EU, čije su zemlje članice po pitanju procjepljivanja daleko iza Izraela, Britanije i SAD, nastoji se opskrbiti zalihama baš kad najveći proizvođač vakcina na Zapadu usporava dostavu vakcina Uniji zbog problema s proizvodnjom.

– Ako budemo gomilali vakcine umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor – rekao je na virtuelnom brifingu generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Gebrejesusu (Ghebreyesus).

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE