Amor Mašović o konačnoj presudi zločincu: Najviše mi smeta Mladićev kukavičluk

Amor Mašović o konačnoj presudi zločincu: Najviše mi smeta Mladićev kukavičluk

Amor Mašović, dugogodišnji predsjednik Federalne komisije za nestale osobe, a potom i Instituta za nestale osobe BiH i čovjek koji je možda i ponajbolje upoznat s razmjerama i okrutnošću zločina čiji je direktni izvršilac Ratko Mladić, očekuje ne samo da Međunarodni mehanizam za krivične sudove u utorak potvrdi kaznu za genocid u Srebrenici već i da kao genocid budu kvalificirani i ratni zločini u drugim općinama.

Zaslužena kazna

Mašović kaže da očekuje da se svi žalbeni navodi tužioca uvaže.

– Očekujem da Mladić dobije zasluženu kaznu, ali i da se taj dio istine o događajima na prostoru RBiH sudski verificira tako što će biti osuđen i za genocid na području istočne Bosne i zapadne Krajine – kazao je Mašović.

Kao predsjednik ratne Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika RBiH, imao je kontakte s drugim oficirima, ali ne i s Mladićem, ali u razmjere zločina koje je počinio Mašović se uvjerio kasnije, na masovnim grobnicama od Srebrenice do Tomašice.

– Danas razmišljajući o svemu, ne umanjujući ni na koji način njegovu odgovornost, mislim da je Mladić iskorišten od tadašnjeg srpskog rukovodstva i grupe Karadžić, Plavšić, Koljević, Krajišnik, Ostojić, Maksimović i drugi, od kojih se većina izvukla. Izuzev Karadžića i Mladića, niko od tih ljudi nije osuđen za genocid – dodao je Mašović.

Smatra da je, zbog načina na koji je proveo posljednje godine na slobodi, ali i zbog svog sadašnjeg stanja, Mladić praktično već kažnjen za ono što je počinio.

Ubio kćerku

– On je ubio vlastitu kćerku, ne samo simbolično, time što je ona izvršila samoubistvo upucavši se iz njegovog pištolja, već što je shvatio da je on zapravo bio taj koji je povukao obarač svojim sveukupnim ponašanjem i onim kakav je bio označen u vrijeme kad se to dešava. Uništio je svoju porodicu, samog sebe, a da nijedan od ciljeva koje su zacrtali on i njegovi nalogodavci nije i neće biti ostvaren – istakao je Mašović.

Krili se u zabitima

– Nijedan od njih, a mi smo ih s vrećama na glavama prevodili preko Drine u Bosnu pa u Hag, ili su se skrivali u nekim zabitima i mišijim rupama, nije kazao – da, ja sam to uradio za svoj narod. Oni su se sakrili iza njih, a zločine koje su počinili pokušavaju pripisati svom vlastitom narodu – kazao je Mašović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE