Može li večera nakon 20 sati stvarno biti uzrok vašeg debljanja?

Može li večera nakon 20 sati stvarno biti uzrok vašeg debljanja?

Kada nastojite izgubiti kilograme, ono što jedete jednako je važno kao i kada to pojedete.

Obroci u pravo vrijeme pomažu u pravilnoj probavi hrane, pospješuju metabolizam i na kraju vam pomažu da izgubite kilograme. Ujutro se uvijek preporučuje obilni doručak u roku od sat nakon što se probudite, dok se večernji lagani i rani obroci smatraju ključnima za brže skidanje kilograma.

Uvriježeno je mišljenje da to ako jedete kasno navečer zapravo može sabotirati vaše ciljeve mršavljenja, a također će dovesti do debljanja. Pa, ima li istine u ovoj tvrdnji?

Prema studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, ne postoji veza između vremena obroka i debljanja. Studija koju je proveo tim istraživača s King’s Collegea u Londonu ispitivala je prehrambene navike više od 1500 djece koristeći podatke UK’s National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme prikupljene između 2008. i 2012. Proučavali su podatke kako bi pronašli vezu između večernjeg obroka, vremena i povećanoj rizika od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Na kraju studije nisu pronašli nikakvu vezu između kasnovečernjih obroka i debljanja.

To nas dovodi do zaključka kako nije problem vrijeme, već odabir hrane i količina koji dovode do “noćnog” debljanja. Dugi vremenski razmak između ručka i večere potaknut će vas da više jedete u večernjim satima. Tada gubite pojam količine hrane koju pojedete i na kraju pojedete više kalorija nego što biste trebali.

Drugi je problem što su ljudi noću skloniji lošem odabiru hrane. Kad ste gladni, žudite za nezdravom hranom i teško je odoljeti iskušenju. Gazirana pića, slani zalogaji i poslastice sadrže puno kalorija i lako mogu dovesti do debljanja.

Međutim, loš izbor hrane i konzumiranje previše kalorija ne samo da mogu dovesti do debljanja, već mogu dovesti i do nekih drugih zdravstvenih problema.

Konzumiranje teškog i masnog obroka prije spavanja moglo bi dovesti do problema s probavom. Noću ćete se osjećati nelagodno i naduto, što će također utjecati na kvalitetu vašeg sna.

Zato, za miran san i bolju probavu pojedite posljednji obrok u danu barem dva sata prije odlaska na spavanje, savjetuje Times Of India.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE