Merkel: Turska ima velike ambicije, svjedoci smo mnogih razočarenja u našim odnosima

Merkel: Turska ima velike ambicije, svjedoci smo mnogih razočarenja u našim odnosima

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava dijalog s Turskom uprkos trenutnim razlikama, posebno ističući strateški značaj Ankare za zapadni svijet, prenosi Anadolija.

– Turska ima velike ambicije i istina je da smo svjedoci mnogih razočarenja u našim odnosima. No, ipak moramo pronaći pragmatične sporazume, čak i kada se naši stavovi razilaze o glavnim pitanjima – rekla je Merkel u obraćanju na panelu u Izraelu.

Tokom sesije pitanja i odgovora na Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu, Merkel je kazala da Turska i njeni zapadni partneri “moraju nastaviti međusobno razgovarati” uprkos političkim razlikama.

– Ne možete ignorisati Tursku. Članica je NATO-a, a ima i važnu ulogu za Evropsku uniju u borbi protiv ilegalnih migracija – dodala je.

Njemačka kancelarka je istakla da se ne mogu birati sagovornici u međunarodnoj politici kada se radi o velikim regionalnim i globalnim problemima.

– Vanjska politika je kombinacija vrijednosti i interesa. Pronalaženje prave ravnoteže ovdje je veliko pitanje – kazala je Merkel.

Merkel bi u subotu trebala posjetiti Tursku gdje će razgovorati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE