4 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Hiljade bh građana odgovorile su na poziv iz susjedne Srbije i stoje u redovima ispred Domova zdravlja u Loznici, Priboju i drugim gradovima kako bi primili besplatnu vakcinu protiv koronavirusa. 

Mnogi su čekali da bh. vlasti ispune više puta ponovljena obećanja o nabavci vakcina, ali ovih dana i najveći optimisti gube strpljenje i po spasonosnu dozu odlaze u susjednu državu koja je na vrijeme razmišljala i brinula o svojim građanima.

Neodgovornost i nesposobnost bh vlasti izazvale su i komentar akademija Abdulaha Sidrana, koji se oglasio putem svog facebook profila komentirajući aktuelnu situaciju.

– Ako vam vlast u domovini ne umije ili neće da osigura zdravstvenu zaštitu, za koju vam decenijama uzima novac, ako vam ne pruža ni minimum minimuma zaštite ni kad se zbiva svirepa epidemija, ako je vlast u vašoj domovini spremna skrštenih ruku gledati kako joj narod izumire – ko vam može prigovoriti što ste otišli pa obavili vakcinaciju tamo gdje je to bilo moguće – navodi akademik Sidran.

Dodaje da “pregolema, historijska, epohalna sramota stoji na leđima naše vlasti”.

– Nas, ovdje, u Sarajevu, u poniženju ne može držati nikakav Vučić, ni Dodik, ni Plenković, ni Milanović, ni Napoleon, ni Staljin. Nas u poniženju drži naša nesposobna i bezdušna vlast! Ko to ne vidi – taj ne vidi ništa – ističe ugledni bh pisac i scenarista, Abdulah Sidran.