Advokatski tim porodice Gadžun: Apelujemo na sve institucije da preuzmu obaveze i odgovornosti kako se ne bi desila nova Džena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe u slučaju “Džene Gadžun”, potvrdila je za “Avaz” portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako smo ranije objavili, optuženi su doktor Suad Rožajac, te dvije doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović.

Nakon vijesti o podizanju optužnice oglasio se advokatski tim porodice Gadžun. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Obzirom na navedeno, Ljekarska komora Kantona Sarajevo donijela je odluku o prekidu disciplinskog postupka protiv ljekara Suada Rožajca i Jasmine Halimić do okončanja krivičnog postupka.

Optužnicom nisu obuhvaćene sve osobe 

Iako optužnicom nisu obuhvaćene sve osobe koje su involvirane u događaj od 08.11.2021.godine, to ne znači da su amnestirane od odgovornosti u drugim postupcima, te će advokati i porodica Gadžun iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u pravcu utvrđivanje i njihove odgovornosti pred nadležnim organima.

Advokati i porodica Gadžun koriste priliku da upute molbu javnosti da objektivno izvještavaju o ovom predmetu. Navedeno se posebno odnosi na suzdržavanje od bilo kakvog govora mržnje i prijetnji prema optuženim u ovom predmetu. Također porodica ima potrebu da ukaže na važnost da mediji izvještavaju i o predmetima u kojima postoje osnovi sumnje da su počinjena ista ili slična krivična djela, i to od strane onih kojima su živote povjerili. Posljednje se, prije svega, odnosi na malodobnu M.Dž iz Tuzle, novorođenče iz Foče, u slučaju porodice Selimović iz Tuzle, Azru Bećirpašić iz Bihaća.

Koristimo priliku da se zahvalimo Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajlija, zamjenici glavne tužiteljice, Melihi Dugalija, postupajućim tužiteljicama, kao i MUP-a Kantona Sarajevo na profesionalnom radu u ovom predmetu. Iako je porodica Gadžun u nekoliko navrata tokom prošle godine imala potrebu da protestima ukaže na svoju bol zbog gubitka dvoipolgodišnjeg djeteta, ipak, vrlo brzo su se (u granicama koji nisu ometali provođenje istrage) uvjerili u profesionalan rad tužilaštva u ovom predmetu.

Podnesene krivične prijave kod Tužilaštva BiH i Tužilaštva ZDK

Nažalost, ni advokati, a ni porodica Gadžun u prethodnom periodu, i pored velike želje, nisu mogli da sa svojim najbližim kao i sa javnosti podijele informacije (o radu advokata, rezultatima, o toku istrage, planovima i namjerama u radu na predmetu), a sve u cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje se odnose na ovaj predmet.

Opreza radi ističemo da su, i pored Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, podnesene krivične prijave kod Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva Zeničko-dobojskog Kantona.

Ne smijemo dopustiti da odluke suda u ovakvim predmetima, a koji se tiču zdravlja ljudi ostanu samo u sudskoj praksi, odnosno da budu predmet kratkoročnog izvještavanja od strane medija.

Medijski obračun sa političkim strankama

Apelujemo na sve institucije iz oblasti zdravstva (Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Ljekarske komore, nadležne inspekcije, kao i ljekare) da preuzmu obaveze i odgovornosti, u okviru svoje nadležnosti, u pravcu zaštite života i zdravlja građana kako se ne bi desila nova Džena Gadžun.

Za kraj, molimo medije da ne koriste predmet Džene Gadžun za medijski obračun sa političkim strankama čiji su optuženi eventualno članovi – stoji na kraju saopštenja.

Podsjećamo, djevojčica Džena Gadžun u novembru 2021. godine operisana je u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu. Tokom rutinske operacije došlo je do komplikacija te je ona prebačena na KCUS, gdje je nakon nekoliko dana, tačnije 14. novembra, preminula.

Operaciju je izvodila doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad.