Ajanović: Elektronske cigarete štetne su za oralno zdravlje

ajanovic

U posljednje vrijeme brojni pušači su se okrenuli, umjesto cigaretama, alternativnim proizvodima jer vjeruju da su zdraviji od konzumiranja duhana. Prema nekim istraživanjima, elektronske cigarete imaju prednosti u odnosu na duhan: ostavljaju manje neugodan zadah, manje zagađuju okolni prostor i ne izazivaju iste hemijske opasnosti koje proizlaze iz sagorijevanja duhana.

Proizvode aerosol

Međutim, e-cigarete imaju svoje nedostatke. Što više saznajemo o njima, imamo više dokaza da njihovo konzumiranje može biti jednako štetno za oralno zdravlje kao i pušenje. Produciraju zagrijanu mješavinu vode, aroma, nikotina i drugih hemikalija.

Ono što ih čini potencijalno opasnima je činjenica da proizvode aerosol, a ne samo paru, iako je para jednostavno plinoviti oblik supstance, aerosol je mješavina suspendiranih čestica u pari. Aerosoli e-cigarete sadrže čestice različitih hemijskih jedinjenja, od kojih neki predstavljaju rizik za oralno zdravlje, kao i za opće zdravlje ljudi.

Sluznica usta

Naprimjer, i obične i e-cigarete uglavnom su sistemi za isporuku nikotina, koji je već dokazano povezan s bolestima desni i gubitkom zuba. Nikotin sužava krvne žile, tako da dolazi do manjeg protoka krvi do desni, ometa imunološku funkciju i oštećuje vezivno tkivo koje okružuje zube. Sve ovo rezultira mnogo većom vjerovatnoćom obolijevanja desni i eventualnim gubitkom zuba.

Starije, odnosno ranije e-cigarete, pružale su manje nikotina od običnih cigareta. Međutim, današnje e-cigarete učinkovitije distribuiraju nikotin. Nikotin iz aerosola apsorbira, uglavnom, sluznica usta, a ne pluća, kao kod pušenja običnih cigareta, potencijalno šteteći usnoj šupljini.