AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Neki mirisi nisu običan signal da vam treba tuširanje, već su znak da imate zdravstvene probleme.

Ukoliko upravo niste pojeli neku voćku, a dah vam miriše na voće, trebali biste prekontrolisati nivo šećera u krvi, piše “Men’s Health”.

“Riječ je o dijabetičkoj ketoacidozi koja se događa kada u tijelu ima nedovoljno inzulina, zbog čega se povećava razina šećera u krvi”, kaže dr Robert Gabbay s Joslin Diabetes Center u Bostonu, prenosi “Net“…

Zadah koji miriše na voće češći je kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, nego kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.

Dijabetička ketoacidoza dolazi zajedno s drugim simptomima dijabetesa, kao što su nesvjestica, zamagljen vid i neobjašnjiv gubitak kilograma.

Smrdljiva stopala

Ako vam stopala nenormalno smrde kada se izujete, možda je krivac gljivična infekcija. Ukoliko primjećujete da vam je koža suha oko prstiju, ponegdje je crvenkasta i imate plikove, vjerojatno je riječ o atletskom stopalu.

“Također, stopala imaju taj neugodan miris zbog kombinacije bakterija i gljivica koje uništavaju kožu prstiju”, kaže profesor Cameron Rokhsar, doktor medicine, izvanredni klinički profesor dermatologije na Mount Sinai Hospital u New Yorku.

Ni slučajno nemojte, ako imate ovaj problem, počešati stopalo jer ćete gljivice prenijeti na ostale dijelove tijela koje nakon toga dodirnete rukama.

“Ukoliko ignorišete pojavu atletskog stopala, koža između prstiju postaje previše mekana i vlažna, zbog čega se nakuplja još više bakterija”, kaže dr Rokhsar, dodajući da to može dovesti do komplikacija.

Kako biste spriječili pojavu atletskog stopala, stručnjaci preporučuju da na stopala stavljate bebi puder, u slučaju da vam se stopala previše znoje.

Pretjerano smrdljiva stolica

Da se razumijemo, ničija stolica ne miriše na cvijeće, ali evo na što trebate obratiti pažnju.

“Kada tanko crijevo ne proizvodi dovoljno enzima koji se naziva laktaza, onda se laktoza, šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, teško probavlja”, kaže Ryan Unargo, doktor medicine, profesor gastroenterologije na Mount Sinai Hospital u New Yorku.

Tada tanko crijevo laktozu šalje direktno u debelo crijevo, umjesto u krvotok, gdje je fermentiraju bakterije koje se inače nalaze u želucu. To može izazvati dijareju, nadutost, užasno smrdljivu stolicu i jako smrdljive plinove.

Osim toga, još neki simptomi intolerancije glukoze su: grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje, a variraju od osobe do osobe.

Dr Unargo savjetuje da obratite pažnju nastolicu nakon što ste pili mlijeko. Ako je tada osobito smrdljiva, trebali biste posjetiti doktora.

Urin jakog mirisa

“Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati proizvodnju urina koji ima neobično jak miris, a često ima i miris nekakvih kemikalija”, kaže urolog Jamin Brahmbhatt s Orlando Health.

Do toga dolazi nakon što bakterija, najčešće E. coli uđe u urinarni trakt i uretru, a potom i u mjehur, uzrokujući infekciju.

Urinarne infekcije su češće kod žena nego kod muškaraca, upravo zbog uretre, kanala koji prazni mjehur, a koji je kod žena kraći.

Ukoliko primijetite neobično jak miris urina, obratite se doktoru.

Smrdljiv zadah

Neugodan jutarnji zadah, čak i ako redovito perete zube, može biti znak da imate apneju – poremećaj koji dovodi do povremenog prekida disanja tokom sna.

“Apneja može uzrokovati hrkanje i tjerati vas da dišete na usta tokom noći. To može isušiti vaša usta, što je čest uzrok neugodnog zadaha”, kaže dr Raj Dasgupta, profesor kliničke medicine na University of Southern California.

Kada su vam usta otvorena dok spavate, bakterije lakše dospiju unutra, a kada se one namnože, proizvode neugodan miris, sličan mirisu pokvarenih jaja.

Ukoliko pored neugodnog zadaha tokom dana osjećate pospanost, hrčete kada spavate, zakažite pregled kod doktora. Vrlo je važno da se apneja dijagnostikuje na vrijeme jer je povezana a obolijevanjem od dijabetesa, visokim krvnim tlakom i srčanim bolestima.

haber.ba