8 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u subotu da više od novinara neće tražiti da u istragama koje se tiču curenja informacija navode svoje izvore, nakon nedavnih otkrića da je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa tajno pribavila telefonske i mail prepiske nekih novinara.

CNN i Vašington Post izvijestili su da je Trampova administracija tajno pokušavala doći do telefonskih razgovora njihovih novinara iz 2017. godine, prenosi Hina.

New York Times je saopštio da je ministarstvo pravosuđa pod predsjednicima Trampom i Džozefom Bajdenom vodilo “tajnu pravnu bitku da nabave šifre mejlova četiri novinara New York Timesa, uključujući i praćenje urednika tih medija.

Bajden je prošli mjesec rekao da će ministarstvu zabraniti da plijeni telefonske razgovore ili mailove novinara, rekavši da bi to bilo “jednostavno pogrešno”.

-Uz predsjednikovo vodstvo, ovo ministarstvo pravosuđa mijenja svoju dugotrajnu praksu i neće prisilno u pravnom postupku u istragama koje se tiču curenja podataka tražiti izvore informacija pripadnika medija koji rade svoj posao – saopštio je portparol ministarstva pravosuđa Entoni Koli.

Tramp se često svađao s novinarima i optuživao ih za “lažne vijesti”.