Portal 072info

Amerika odobrila brze testove na korona virus: Koštaju 5 dolara, rezultati za 15 minuta

Screenshot 3 952
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) izdala je odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) brzog testa na covid-19 kompanije Abbott Laboratories.

Radi se o testu naziva BinaxNOW COVID-19 Ag koji daje rezultate u roku od 15 minuta, a kompanija ga planira prodavati po cijeni od 5 dolara. Komplet za testiranje je izuzetno praktičan te izgledom i veličinom nalikuje kreditnoj kartici, piše u saopćenju kompanije Abbott Laboratories, piše Index.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Visoka sigurnost rezultata

Prema podacima kliničkog istraživanja koju je kompanija provela u saradnji s nekoliko vodećih američkih istraživačkih univerziteta, BinaxNOW test pokazao je osjetljivost od 97,1% (sposobnost tačne identifikacije onih koji imaju virus) i specifičnost od 98,5% (sposobnost točne identifikacije onih koji nemaju virus) kod pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi covidom-19 u prvih sedam dana od pojave simptoma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Masovna upotreba ovog testa omogućit će desetinama miliona ljudi pristup brzom i pouzdanom testiranju“, rekao je epidemiolog Joseph Petrosino s Medicinskog fakulteta Baylor.

“Klasični laboratorijski testovi imaju izvrsnu osjetljivost, ali treba čekati nekoliko dana ili duže da bismo dobili rezultate. Brzim testom na antigen odmah ćemo dobiti rezultat i spriječiti daljnje širenje virusa“, dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Praktično i lako izvedivo testiranje

Kartica BinaxNOW COVID-19 Ag namijenjena je kvalitativnoj detekciji antigena iz korona virusa u brisu koji su zdravstveni djelatnici uzeli iz nosa pacijenta tokom prvih sedam dana od pojave simptoma. Uzorci se ne šalju u odvojene referentne laboratorije, već se odmah analiziraju na licu mjesta u virusnom transportnom mediju koji se nalazi u sklopu kompleta za testiranje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kompanija Abbott također namjerava lansirati besplatnu mobilnu aplikaciju za iPhone i Android uređaje pod nazivom NAVICA. Ova aplikacija omogućit će ljudima koji imaju negativan test da prikažu privremenu digitalnu zdravstvenu propusnicu koja se obnavlja svaki put kad se osoba testira.

Kompanija planira u septembru isporučiti desetke miliona testova, a početkom oktobra prijeći na 50 miliona testova mjesečno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Donosimo spisak bh. laboratorija čije testove na koronu priznaje Slovenija

072info.com

Amerikanci bogatiji nego ikad zahvaljujući pomoći države

072info.com

Tegeltija: Bit će precizno definisano s kakvim testom se može ući u BiH

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)