Amerikanci vakcinišu djecu od 5 do 11 godina

f

U Sjedinjenim Američkim Državama od 8. novembra počinje vakcinacija dece od pet do 11 godina, saopšteno je iz Bijele kuće.

Koordinator Bijele kuće za Covid-19 Džef Zajents kazao je da je 80 posto odraslih u zemlji primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a 70 posto dvije doze.

Zajents je podsjetio da je američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) prošle sedmice odobrila vakcinu protiv Covid-19 za djecu od pet do 11 godina.

– U petak smo započeli distribuciju 15 miliona Pfizer vakcina, nekoliko minuta nakon odobrenja FDA – rekao je Zajents.

Podsjetio je da će 28 miliona djece u starosnoj grupi od pet do 11 godina imati pravo na vakcinaciju ako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobri vakcinu.

Copy

– Od nedjelje, 8. novembra, program vakcinacije će biti u potpunosti spreman za ovu starosnu grupu. Roditelji će moći da zakažu termin za vakcinaciju svoje djece – kazao je Zajents.

FDA je u odobrenju za hitnu upotrebu Pfizer vakcina za djecu od pet do 11 godina preporučila manje doze od onih koje se daju odraslim i tinejdžerima. Doza koju je za djecu odobrila FDA jedna je trećina one koja se daje drugim starosnim grupama.

Američke zdravstvene institucije su ranije saopćile da se antikovid vakcina kompanije Pfizer/Biontec pokazala 90,7 posto efikasnom u prevenciji Covid-19 kod dece. U studiji, koja je obuhvatila više od 4.600 djece, nije pronađena nijedna ozbiljnija nuspojava.

U SAD ima oko 28 miliona djece od pet do 11 godina.

IZVORAvaz
Prethodni članakHaos u rijalitiju / Stefan vrijeđao Dinu iz Žepča: “Ja sam ponosan što sam iz Bosne i Hercegovine”
Sljedeći članakTurski velikan želi bh. reprezentativca, navodno je već održan sastanak