Screenshot 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Kompanija Apple očekuje da se njeni zaposlenici vrate u kancelarije do septembra, stoji u dopisu koji je u srijedu poslan radnicima.

Zaposlenici će barem tri dana u sedmici trebati raditi iz kancelarija, dok će neki imati mogućnost da ostala dva dana rade od kuće, napisao je u dopisu izvršni direktor Tim Cook.

Apple je također naveo kako će se radnici moći prijaviti za rad na daljinu tokom dvije sedmice u godini, ali će taj zahtjev prvo morati odobriti voditelji ureda.

“Znam da nisam jedini kojem nedostaju aktivnost, energija, kreativnost”

Cook je napisao da je rad od kuće funkcionisao glatko, ali da to nije primjerena zamjena za osobnu saradnju.

“Tokom prošle godine nedostajalo nam je nešto jako važno: osobni odnosi. Videopozivi su, zasigurno, smanjili udaljenost među nama, ali postoje stvari za koje nema zamjene. Znam da nisam jedini kojem nedostaju aktivnost, energija, kreativnost i suradnja na sastancima te osjećaj zajedništva koji smo izgradili”, navodi Cook.

Appleu su tokom pandemije ukupni prihodi skočili za 50% na godišnjoj razini, uglavnom zbog prodaje iPhonea.

Kompanija je tokom pandemije bila konzervativnija u pogledu politike rada od kuće od ostalih tehnoloških divova. Facebook je, primjerice, prošle godine objavio da bi njegovi zaposlenici mogli raditi od kuće puno radno vrijeme i nakon pandemije ako to odobre njihovi menadžeri.