Apple upozorava EU: Dopuštanjem tuđeg softvera, izlažemo korisnike napadima

2021 04 07T014211Z 1344307559 RC2PQM90OU0P RTRMADP 3 APPLE PRIVACY 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Apple tvrdi da je njihov zatvoreni ekosustav postavljen tako da štiti korisnike od kibernetičkih napada. Coallition for App Fairness se s tim ne slaže.

Prijedlog koji se razmatra u Europskoj uniji, a koji bi prisilio Apple da otvori vrata svog ekosustava i omogući korisnicima da instaliraju aplikacija pribavljene izvan App Storea, podigao je tu američki tvrtku na noge, piše Zimo.

Apple je objavio analizu prijetnji u slučaju instalacije aplikacija koje nisu prošle provjeru u App Storeu. U analizi su upozorili da bi takav potez, njihove korisnike dodatno izložio riziku od kibernetičkih napada i malwarea.

ČITAJ JOŠ:  KAO DA JE MORSKA VILA: Tarik Filipović tepa supruzi Lejli

Ako Apple bude prisiljen dopustiti instalaciju aplikacije iz drugih izvora, više će zlonamjernih aplikacija doći do korisnika, jer će kibernetičkim kriminalcima biti lakše doći do njih – čak i ako ograničimo instalaciju samo na trgovine aplikacijama drugih izdavača, stoji u izvještaju. Procjene u temeljili na podacima Kaspersky Laba koje pokazuju da se korisnici uređaja s Android operativnim sustavom, mjesečno suočavaju sa gotovo šest milijuna kibernetičkih napada.

Reakcija Coalition for App Fairness

Na Appleovu studiju reagirali su iz Coalition for App Fairness te istaknuli kako sigurnost korisnicima ne garantira App Store, već ostale sigurnosne mjere ugrađene u operativni sustav kao što su enkripcija podataka i antivirusni programi.

ČITAJ JOŠ:  Ilda Šaulić napadnuta na nastupu: Muž joj unajmio obezbjeđenje

Applova tvrdnja o sigurnosti nema temelja. Alternativna rješenja za plaćanje kao što su Stripe, Adyen i Paypal jednako su sigurna kao i njihovo, istaknuli su.

Podsjetimo, Coalition for App Fairness, koja okuplja Spotify, Match Group i Epic Games zahtjeva od europskih regulatora da prisile Apple da omogući instalaciju aplikacija bez korištenja App Storea na svoje uređaje. Na taj bi način autori aplikacija mogli izbjeći plaćanje provizije Appleu.

Europski prijedlog prvo mora dobiti zeleno svjetlo u Europskom parlamentu, prije no što postane zakon i uđe u primjenu. Prema nekim procjenama to se ne bi dogodilo prije 2023. godine.

ČITAJ JOŠ:  Kako održavati bradu?

GODISNJICA
MARKETING