Portal 072info

Arapi u BiH posjeduju hiljadu nelegalnh nekretnina

Kontrolom gotovo 700 pravnih lica, čiji su vlasnici strani državljani, Služba za poslove sa strancima je ustanovila da u više od dvije trećine slučajeva postoje određene nepravilnosti pri registraciji firmi, odnosno, prilikom kupovine nekretnina.

Tim povodom Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je u intervju za BHRT da je riječ o stranim državljanima iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, koji su registrovali fiktivne firme isključio samo s jednom namjerom – kupovina nekretnina i zatim prodaja tih nekretnina ili iznajmljivanje drugim stranim turistima.

Ujić je rekao da je sprovedena akcija “Nekretnine“ u kojoj je kontrolisano 691 pravno lice u vlasništvu stranaca, od kojih su samo 192 pravna subjekta bili na adresi na kojoj posluju u skladu sa zakonom. Ostalih 499 lica nismo pronašli na adresama i radi se o fiktivnim firmama.

Prema njegovim rečima, oni posjeduju hiljade nekretnina, a šta je tu legalno, a šta nije, pokazaće dalji tog istrage.

“Ono što smo mi našli je da su otvorene sestrinske firme od velikih firmi iz zemalja koje smo kontrolisali, najviše iz Kuvajta, Libije, Katara i Saudijske Arabije, bilo je 145 firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U 109 slučajeva vlasnik tog pravnog lica, državljanin, recimo, Kuvajta, nije se uopšte pojavio, nije ulazio u državu, već je dao punomoć gdje se formiralo pravno lice, gdje se registrovalo pravno lice u Sarajevu i gdje je postavio za direktora državljanina Bosne i Hercegovine”, naveo je on.

Objasnio je da od tih fiktivnih firmi nikakve koristi nema ni država BiH, a ni države iz koje te osobe dolaze. Ujić je, međutim, naveo da tu ima i dosta pozitivnih stvari.

“Našli smo firme koje su zapošljavale i koje zapošljavaju trenutno i 300 radnika iz Bosne i Hercegovine”, kazao je. Govoreći o sankcijama za one koji posluju nezakonito, Ujić je rekao da sve zavisi od vrste prekršaja, te da će Služba za poslove sa strancima nekim državljanima otkazati boravak u Bosni i Hercegovini.

“Ako bude većih prekršaja, biće i protjerivanja iz Bosne i Hercegovine i zabrana ulaska u našu zemlju. Ostale negativnosti koje se tiču i poreskih stvari, pranja novca i drugih radiće agencije koje su nadležne za to, jer, nakon analize, mi ćemo sigurno neke stvari proslijediti i inspekcijskim organima i na kantonalnom i entitetskom nivou, poreskoj upravi, a nešto i SIPA – ono što budemo mislili da je nezakonito i da ima elemenata pranja novca“, rekao je.

Upitan za proceduru protjerivanja, Ujić kaže da je postoji tri načina: dobrovoljni povratak, potpomognuti dobrovoljni povratak i prislini povratak.

nezavisne.com

Podijelite članak

Počitajte još

Izdajete nekretninu, evo kolika je kazna ako ne prijavite podstanare

Redakcija

Fotografija iz Zenice koja oduševljava: Uskrs, Vaskrs, Pesah i Arapi

Redakcija

Invazija Arapa na Vlašić!

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box